Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Θέρμανση στο μισό κόστος από πριονίδι!



Θέρμανση στο μισό κόστος, φθηνή, πράσινη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων και της δασοπροστασίας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της βιομάζας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αγορά των γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα εκατομμύρια τόνοι βιομάζας παραμένουν αναξιοποίητοι.
«Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια τόνοι, δηλαδή το 25% των 10 εκατομμυρίων που είναι η ετήσια παραγωγή υπολειμμάτων από τις αγροκαλλιέργειες και τα δάση της χώρας μας αλλά και ο όγκος πριονιδιού που καταλήγει στις χωματερές, είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρισμού. Κι όμως, παραμένουν στα αζήτητα, παρά το γεγονός ότι από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η βιομάζα είναι αυτή που προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Νασίκας, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας. Μάλιστα, αν αυτά τα 2,5 εκατομμύρια τόνοι αξιοποιούνταν στην ηλεκτροπαραγωγή, θα επαρκούσαν ως καύσιμα για τη λειτουργία ενός σταθμού 400 ΜW- δηλαδή για το 3-4% των αναγκών της χώρας- αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με τη χρήση της βιομάζας θα μπορούσε να αντικατασταθεί μια σημαντική ποσότητα ορυκτών καυσίμων από μια εγχώρια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να ενισχυθεί η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές καθώς θα συλλέγονταν τα εύφλεκτα υπολείμματα από τις δασικές και τις αγροτικές εκτάσεις. Επίσης, θα σταματούσε η καταστροφή της βιομάζας με φωτιά και οι γεωργοί θα είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Οι διαφορές στις τιμές
Η πλέον εμπορική μορφή βιομάζας είναι οι πελλέτες, μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 χιλιοστών και μήκους 30 χιλιοστών) που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα οχήματα και να αποθηκευτούν σε χώρους, από όπου μεταφέρονται για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες. Δύο κιλά πελλέτας ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από ένα λίτρο πετρελαίου. «Με τις τιμές της τρέχουσας περιόδου ένας τόνος πετρελαίου κοστίζει περίπου 720 ευρώ, ενώ δύο τόνοι πελλέτας 360-440 ευρώ. Ακόμα πιο φθηνό είναι το πυρηνόξυλο, που φτάνει τα 60-70 ευρώ τον τόνο, όμως είναι πιο βρώμικο από την πελλέτα: όταν καίγεται παράγει περισσότερο ορατό καπνό» επισημαίνει ο κ. Νίκος Σαμαράς που δραστηριοποιείται στον χώρο της κατασκευής και εμπορίας καυστήρων βιομάζας.

Οι αποκλεισμένοι
Ωστόσο, τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της βιομάζας για θέρμανση δεν μπορούν να τα απολαμβάνουν οι κάτοικοι Αττικής, Σαλαμίνας και Θεσσαλονίκης (εξαιρούνται αυτοί που βρίσκονται δυτικά του Γαλλικού ποταμού): το 1993 με υπουργική απόφαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαγόρευσε στις συγκεκριμένες περιοχές τη χρήση οποιωνδήποτε άλλων καυσίμων για τη θέρμανση των κατοικιών και των εγκαταστάσεων πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί τότε για την καταπολέμηση του νέφους, όμως, τα τελευταία 15 χρόνια η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΑΜΕΣΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ
Τα υπολείμματα από τις αγροκαλλιέργειες και το πριονίδι που καταλήγει στις χωματερές, είναι αξιοποιήσιμα για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού

Η αγριαγκινάρα θα μπορούσε να είναι το «ελληνικό πετρέλαιο»

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ στρέμματα καλλιεργειών αγριαγκινάρας που θα παράγουν 2 εκατομμύρια τόνους βιομάζας ετησίως είναι αρκετά για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στους σταθμούς της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Εργαστηρίου Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με αυτόν τον τρόπο θα παράγεται πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θα ενισχυθούν σημαντικά τα εισοδήματα των αγροτών, θα μειωθούν οι ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε νερό και θα σταματήσει η ρύπανση με φυτοφάρμακα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών κ. Νίκος Δαναλάτος, το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση της βιομάζας θωρείται μηδενικό, καθώς εκπέμπεται όσο έχει απορροφηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του φυτού. «Το κόστος των περίπου 3 εκατομμυρίων μεγαβατωρών που παράγονται από πετρέλαιο και καταναλώνονται ετησίως στα νησιά της χώρας φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ- σχεδόν 70 εκατομμύρια περισσότερα απ΄ ό,τι κοστίζουν 35 εκατομμύρια μεγαβατώρες που παράγονται από λιγνίτη.

Με δύο εκατομμύρια τόνους βιομάζας από αγριαγκινάρα ετησίως, οι οποίοι θα πωλούνται προς περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, και η ΔΕΗ θα εξοικονομεί 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο- με αποτέλεσμα να αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο το κόστος των σύγχρονων καυστήρων βιομάζας που θα χρησιμοποιεί στα νησιά».

Πολλαπλά οφέλη
Η αγριαγκινάρα θα μπορούσε να είναι το “ελληνικό πετρέλαιο”» λέει ο κ. Δαναλάτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή, από την καλλιέργεια ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων με αγριαγκινάρες θα εξοικονομούνται 200.000.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως- το 1/3 του άνω ρου του Αχελώου-, ενώ θα μηδενιστεί η διάβρωση και η ερημοποίηση σε 500.000 στρέμματα επικλινών εδαφών. Ακόμα, θα περιοριστεί η νιτρορρύπανση και θα καταναλώνονται 50.000 τόνοι αζωτούχων λιπασμάτων λιγότεροι κάθε χρόνο.

Μονάδα στα Γρεβενά
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα Γρεβενά, που θα αξιοποιεί ενεργειακά φυτά, πριονίδι, πυρηνόξυλο και γεωργικά και δασικά υπολείμματα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας.


Ένα τζάκι ρυπαίνει όσο πέντε καυστήρες βιομάζας μαζί

«ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν υπερσύγχρονοι καυστήρες πελλέτας, των οποίων η απόδοση ξεπερνάει το 95% και με την επανάκαυση των αερίων εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους. Επιπλέον υπάρχουν φίλτρα τα οποία έχουν τη δυνατότητα κατακράτησης έως και κατά 99,5% των ποσοτήτων των ρύπων που εκπέμπονται» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Δαναλάτος, καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες ερευνά συστηματικά τα θέματα βιομάζας.

«Ο συγκεκριμένος νόμος είναι τόσο αναχρονιστικός όσο και η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης. Αποκλείει από τα οφέλη της πελλέτας πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Νασίκας από την Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας τονίζει ότι «ένα τζάκι εκπέμπει πολλά περισσότερα μικροσωματίδια απ΄ όσα πέντε καυστήρες βιομάζας.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδοτούν τη χρήση της βιομάζας. Η Γερμανία για παράδειγμα έκλεισε το 2008 με 100.000 λέβητες πελλέτας εν λειτουργία, ενώ στόχος για το 2015 είναι οι 500.000 λέβητες».

Πόλεμος
Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα, η ανανεώσιμη βιομάζα δέχθηκε τον πόλεμο της προηγούμενης κυβέρνησης επειδή δεν εντάχθηκε στο πανελλαδικό πρόγραμμα Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. «Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε ότι οι παλαιοί καυστήρες πετρελαίου δύνανται να αντικατασταθούν με νέους καυστήρες ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην περιγραφή των προδιαγραφών των λεβήτων δεν περιλαμβάνεται ο λέβητας βιομάζας- ούτε στο κόστος υλικών ούτε στο κόστος τοποθέτησης. Ήτοι δεν δύναται να επιδοτηθεί», αναφέρει ο κ. Νασίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου