Η «πράσινη» βιομάζα και η αντίστοιχη επιχειρηματικότητα, είναι «κενό» γράμμα για την Ελλάδα, παρ' όλες τις εξαγγελίες
Παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα εξαιτίας των αντικινήτρων βρίσκεται στην τελευταία θέση. Ο λόγος που τα προηγμένα κράτη επέλεξαν τη βιομάζα για κορωνίδα των ΑΠΕ, είναι το γεγονός ότι δημιουργεί αναμφισβήτητα τις περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας σε παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα. Και φυσικά είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αποτελεί το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος στο πετρέλαιο. Ένα κατεξοχήν «πράσινο» υλικό, είχε απαγορευθεί να χρησιμοποιείται από το 1993 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σαλαμίνα (!), λόγω του μαύρου καπνού που εξέπεμπε και επιβάρυνε το νέφος. Με τη διαφορά όμως ότι ναι μεν οι τότε σόμπες ή λέβητες εξέπεμπαν σωματίδια του άνθρακα, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και τα δεδομένα του 1993 έχουν αλλάξει, αλλά η αναχρονιστική διάταξη παραμένει.Έκανε ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η σημερινή που έχει ως «σημαία» της, την «πράσινη» ανάπτυξη και τα… παράγωγά της, δεν πρέπει να δημιουργήσει το αντίστοιχο «περιβάλλον»;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν διστάζουν να μιλήσουν για συμφέροντα των κυκλωμάτων του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου, που κυριαρχούν στον τομέα της θέρμανσης στα αστικά κέντρα.
Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αγορά των γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα εκατομμύρια τόνοι βιομάζας παραμένουν αναξιοποίητοι.
Που σημαίνει ότι εάν υπήρχε ένα κάποιο πρόγραμμα, θα είχε ως «αποτέλεσμα», την ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων, η δασοπροστασία θα ήταν πολύ καλύτερη και γενικά η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν φτηνότερη.
Στη γειτονική Ιταλία, αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ 27 έχει βελτιωθεί το εισόδημα των αγροτών με την ορθολογική αξιοποίησης της βιομάζας. Πέραν των ενεργειακών φυτών και ειδικά της μη υδροβόρου αγριαγκινάρας, συλλέγουν και πωλούν κλαδοδέματα, στελέχη καλαμποκιού, βαμβακιού, δασικά υπολείμματα κλπ. για δημιουργία πελεττών. Ακόμα και τα άχυρα έχουν μεγάλη αξία και τα εργοστάσια παραγωγής «straw pellet» αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Εκατοντάδες μηχανήματα συλλογής υπολειμμάτων πωλούνται κάθε έτος. Τα λεγόμενα τσίπερς που μέσω του παρτικοφ του τρακτέρ, αλέθουν τα απόκλαδα για εύκολη μεταφορά στις μονάδες παραγωγής πελλετών. Συνεισφέροντας έτσι στο εισόδημα των αγροτών. Επειδή η αγορά των πελλετών έχει αναπτυχθεί. Στη χώρα μας προτιμάμε να καίμε τα πάντα.
Ίσως επειδή είμαστε ….πλούσια χώρα και έχουμε χρήματα να εισάγουμε πετρέλαιο;
«Πως θα σας φαινόταν αν αύριο οι 300 της Βουλής νομοθετούσαν σημαντική αύξηση της φορολογίας στο ούζο, το τσίπουρο, την τσικουδιά σε εμφιαλωμένη ή χύμα μορφή και απαγόρευαν τη χρήση του στην μισή Ελλάδα;
Ενώ παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζανε μηδαμινή φορολογία στην αντίστοιχη Ιταλική γκράπα ή την βότκα και το ουίσκυ; Και παράλληλες φορολογικές απαλλαγές στους χρήστες;
Δεν θα ήταν νομοθέτημα ενάντια στην εγχώρια παραγωγή;
Δεν θα αποτελούσε σκάνδαλο για εξυπηρέτηση συμφερόντων εισαγωγέων;
Κάτι αντίστοιχο όμως έγινε και για την ΕΓΧΩΡΙΑ Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ονομάζεται βιομάζα σε μορφή πελλετών.
Ολόκληρη η Ευρώπη και η Αμερική έδωσε σημαντική βαρύτητα στην ανάπτυξη των πέλλετς για θερμικές ανάγκες κατοικιών, εργοστασίων, θερμοκηπίων, αρτοποιιών και πέτυχε να δώσει εισόδημα σε αγρότες και επαγγελματίες, απεξαρτούμενη παράλληλα σε ικανοποιητικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα» λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Νασίκας, Οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας.
Και για «επικύρωση» των όσων λέει, δίνουμε Τα παρακάτω στοιχεία που αντικατοπτρίζουν εύγλωττα την αλματώδη ανάπτυξη της βιομάζας ως καύσιμου υλικού:
Στην Αυστρία οι 8 στους 10 νέους λέβητες που τοποθετούνται είναι λέβητες pellets. Η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες. Στην Ιταλία που κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Στην Ελλάδα των αντικινήτρων έχουν πωληθεί μόνο 800!!!
Η κατανάλωση των 13 εκατ. τόνων pellets στην Ευρώπη, σημαίνει απεξάρτηση από 6,5 εκατ. τόνους πετρέλαιο.
Σημαντική συμμετοχή στους στόχους του Κιότο και οι επί μέρους στόχοι του 2010 και 2020 για αέρια θερμοκηπίου θα μπορούσαν να επιτευχθούν με αξιοποίηση υπολειμμάτων με εγχώριο καύσιμο από εγχώρια εργατικά χέρια.
Ενώ τα …. «βάρβαρα» έθνη της Δύσης δίνουν κίνητρα σε μορφή επιδοτήσεων αγοράς σόμπας και λέβητα, οι 300 της Βουλής θεσπίζουν μόνον ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ:
Στην Ελλάδα όμως οι πολιτικοί μας βλέπουν τα πράγματα …διαφορετικά και ισχύουν τα παρακάτω:
1. Απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική, Σαλαμίνα και Ν. Θεσ/νίκης (τα μοναδικά σημεία στον κόσμο με ολική απαγόρευση ΑΠΕ!!!).
2. Υψηλό ΦΠΑ 23% στα Εγχώρια pellets, ενώ για το ανταγωνιστικό εισαγόμενο Φυσικό Αέριο ΦΠΑ 11%!!! (κατά τα άλλα... υποστηρίζουμε τις ΑΠΕ!!!).
3. Ανυπαρξία κινήτρων αγοράς λέβητα – σόμπας βιομάζας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 (ακόμα και στην Κύπρο που στερείται εργοστασίων παραγωγής pellets και εργοστασίων λεβήτων βιομάζας. Σχετικά κονδύλια ΕΣΠΑ προοριζόμενα για ΑΠΕ & ΕΞΕ στην χώρα μας, εδόθησαν σε αγορά πανάκριβων εισαγόμενων κλιματιστικών !!!).
4. Ανυπαρξία ενημέρωσης κοινού και Υπηρεσιών για τους λέβητες βιομάζας. Αποτέλεσμα τούτου είναι να έχουμε συχνά φαινόμενα διώξεων και μη αδειοδοτήσεων Νομαρχιών σε εργοστάσια και οικίες που έχουν εγκαταστήσει λέβητες pellets.
5. Ανυπαρξία ελέγχων στην αλόγιστη καύση χιλιάδων τόνων αγροτικών υπολειμμάτων. (κλαδοδέματα, στελέχη καλαμποκιού- βαμβακιού κλπ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου