Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πελετ ίσως η μόνη διέξοδος απο την οικονομική κρίση.


Οι σόμπες και οι καυστήρες pellet χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες παράγονται στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση δεν έχει φτάσει ακόμη στην ακμή της. Η τιμή του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα εκτιναχθεί στη ύψη! Απο το 2008 και μετά άρχησε η ανοδική πορεία του “μαύρου χρυσού” φτάνοντας τη τιμή του βαρελιού στα 91,58 $.Αυτό για την Ελλάδα
είναι καταστροφικό αν αναλογιστούμε οτι το 90% των καυσίμων που καταναλώνουμε ,τα εισάγουμε!
Η αλήθεια είναι οτι το πετρέλαιο πάντα είχε μεγάλες διακυμάνσεις στη τιμή του. Αλλά η σημερινή του τιμή είναι κατα 40% αυξημένη σε σχέση με τη τιμή του “μαύρου” Οκτωβρίου του 2008 όπου και ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Οι ειδικοί λένε οτι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 100$ το βαρέλι. Θα μπορέσει άραγε η Ελλάδα να αντέξει αυτή τη τιμή;
Η απάντηση είναι : ΝΑΙ αλλά μόνο με ένα τρόπο! Τη μείωση της κατανάλωση του πετρελαίου και των παράγωγών του. Το 50% του πετρελαίου που εισάγουμε το χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε. Και μπορεί οι κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πλανήτη να ευνοούν ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, αλλά ας μη ξεχνάμε τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποιές αντιμετωπίζουν βαρύ χειμώνα απο τον Οκτώβριο εως και τον Απρίλιο.
Η μόνη σχετικά καινούρια τεχνολογία για την Ελλάδα αλλά δοκιμασμένη για πάνω απο 20 χρόνια στη Β. Ευρώπη είναι οι λέβητες και οι σόμπες pellet.
Τι είναι τα pellet:
Είναι συμπυκνωμένο ξύλο με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ένας βασικός τρόπος παραγωγής του είναι η συμπίεση όλων των κατάλοιπων της υλοτομίας(πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ) δηλαδή υλικά τα οποία ήδη έχουμε και πετάμε! Τα pellets επίσης μπορούν να παραχθούν με φυσικό τρόπο με τη καλλιέργεια και επεξεργασία της αγριαγκινάρας.
Τι είναι οι λέβητες pellet.
Είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παράγουν ζεστό νερό τόσο για την οικιακή θέρμανση όσο και για την οικιακή χρήση. Το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι πολύ μικρά συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου (pellet). Ο καυστήρας τροφοδοτείται μέσο ενος ειδικού μηχανισμού με την ανάλογη ποσότητα pellet που χρειάζετε.
Πόσο κοστίζουν;
Για μια μικρή μονοκατοικία το κόστος αγοράς ενός λέβητα δυναμικότητας 25 KW ανέρχεται στα 3.000 €. Ποσό το οποίο μπορούμε να αποσβέσουμε σε περιοχές με κρύο τον πρώτο κιόλας χρόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου