Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σοκ θέρμανση με τα μισά λεφτά!!!

1.    Εισαγωγή
   Τα pellets είναι μια σύγχρονη μορφή συμπυκνωμένης βιομάζας που προσφέρουν ενδιαφέρουσες 
ευκαιρίες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη. Μπορούν να διατεθούν  στην αγορά για οικιακή θέρμανση του νερού χρήσης , αλλά και του νερού των λεβήτων, τέλος, σε μεγάλες μονάδες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πραγματικά το μελλοντικό πετρέλαιο.

   Αυτά τα στερεά καύσιμα (πελετ)  παράγονται κυρίως από υπολείμματα ξύλου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να παραχθόυν με μίξη υπολειμμάτων βιομάζας μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας (άλεση, ξήρανση και συμπύκνωση). Το κύριο πλεονέκτημα της συμπύκνωσης είναι η υψηλή πυκνότητα του προϊόντος σε σύγκριση με τις άλλες ανεπεξέργαστες βιομάζες και, συνεπώς, υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια. Επίσης, επιτρέπει την παραγωγή ενός τυποποιημένου καυσίμου και μείωση του κόστους της εσωτερικής διακίνησης, αποθήκευσης και μεταφοράς.

   Η φθηνή τεχνολογική διαδικασία υπάρχει ήδη και είναι άκρως ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για τα νοικοκυριά της Ελλάδας. Η ανάπτυξη των πελετ φαίνεται πολύ σημαντική για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας ,την ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο και την μείωση των εκπομπών αερίων στην Ελλάδα.

   Η χρησιμοποίηση των πελετ για θέρμανση ουσιαστικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε  για την καύση υπολείμματα της υλοτομίας δηλαδή σκουπίδια! Οπότε τα πελετ είναι και μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την φθηνή θέρμανση. Το blog έχει ως στόχο την υποστήριξη και αύξηση της χρήσης των πελετ με την παρουσίαση πληροφοριών σχετικά με διάφορες πτυχές του τομέα που κυμαίνονται από τη διαδικασία της παραγωγής, της ποιότητας και της διανομής, καθώς και, της ασφάλειας αλλά και των περιβαντολογικών ζητημάτων. Καλύπτει λεπτομερώς όλα τα παραπάνω.

   Ο κύριος στόχος είναι οι επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα, όπως οι παραγωγοί και οι διανομείς των πελετ, το εργοστάσιο που τα κατασκευάζει, κλπ. Επιπλέον, το blog παρέχει στους καταναλωτές ένα εύχρηστο οδηγό για την αγορά πελετ. Όλα μαζί αυτά πιστεύω πως θα αυξήσουν τη διαφάνεια της αγοράς πελετ και θα δημιουργήσουν αύξηση του ανταγωνισμού στις εγκαταστάσεις της ποιότητας, σε όλα τα επίπεδα.


2.    Τα νομίκα ζητήματα στην Ελλάδα
   Στην Ελλάδα-ως συνήθως- υπάρχουν μεγάλες απαγορεύσεις στα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκη Αθηνά).Ένα παράδειγμα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων με το πρόσχημα της μεγαλύτερης εκπομπής καυσαερίων .Όπως όλοι θα γνωρίζετε οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο φιλικοί στο περιβάλλον από ότι οι βενζινοκινητήρες .Πίσω από αυτήν την απαγόρευση το μονό που υπάρχει είναι οικονομικά συμφέροντα.

   Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πελετ. Απαγορεύεται η χρήση τους τόσο στην Αθηνά όσο και στην Θεσσαλονίκη .Αν αναλογιστούμε την πυκνοκατοίκηση αυτών των περιοχών τότε θα καταλάβουμε ότι αυτό αναλογεί στο 70% περίπου του πληθυσμού της χώρας μας.

  Ένα μέσο σπίτι σε σχετικά ήπιο κλίμα χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο .Σε αυτό το σπίτι κατοικούν 3-4 άνθρωποι αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής 2000L/4 = 500L/κάτοικο .Αν σκεφτούμε ότι τον Οκτώβριο που μας έρχεται το πετρέλαιο θα κοστίζει περίπου 1,25€ το λίτρο
Και το πολλαπλασιάσουμε με τα 500 λίτρα που αντιστοιχούν στον καθένα από εμάς τότε αυτό σημαίνει 625€ το άτομο .Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια που πέρυσι χρειαζόταν 1400€ περίπου για 2000 λίτρα πετρελαίου την σεζόν 2011-2012 θα χρειαστεί περίπου 2500€ ποσό τρομακτικό για να είδος πρώτης ανάγκης όπως η θέρμανση.

  Οπότε καταναλώνοντας πετρέλαιο ενισχύουμε όλη αυτήν την αλυσίδα κάνοντας πιο πλουσίους τους πολιτικούς μας από τους φόρους και τις μίζες από τις πετρελαιοβιομηχανίες .Το πετρελαιο είναι ένα αγαθό το οποίο και τελειώνει και η τιμή του συνεχώς ανεβαίνει και το κυριότερο είναι ότι δεν το παράγουμε αλλά το εισάγουμε το μεταφέρουμε από πολύ μακριά και πλέον το φορολογούμε με τον χειρότερο τρόπο.

3.   Οι εναλλακτικές


   Τώρα που όλοι καταλάβαμε ότι πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο του πετρελαίου ας δούμε τι επιλογές έχουμε :
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ενδεικτικές τιμές καυσίμων θερμοδυναμική ικανότητα καθώς και κόστος ανά kWh



Καύσιμο                          Τιμή μονάδος       kWh                       Κόστος ανά kWh
Ξηραμένα ξύλα                 130€ ο τόνος        3,500 kWh/t          0,037€/kWh
Πελετ (pellets)                   200€ ο τόνος        4,800 kWh/t           0,041€/kWh
Φυσικό Αέριο                   0,62€/Nm3            11,9 kWh/Nm3      0.052€/kWh
Πετρέλαιο Θέρμανσης     0,76€ το λίτρο      10 kWh/ltr              0.076€/kWh
Ηλεκτρικό Ρεύμα             0,11/kWh                  1                        0.114€/kWh
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου