Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΕΛΕΤ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ


ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ PELLET ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Λόγω της νομοθεσίας στη χώρα μας τα ξενοδοχεία πρέπει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης και πετρέλαιο θέρμανσης για τη θέρμανση των χώρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι πρέπει να έχουμε δυο διαφορετικές και ανεξάρτητες συσκεύες καθώς και δυο διαφορετικές υδραυλικές εγκαταστάσεις. Στη περίπτωση του pellet χρειάζεται μόνο μια συσκευή και μια υδραυλική εγκατάσταση(που ήδη υπάρχει) για τη ταυτόχρονη εξυπηρέτηση και των δυο λειτουργιών.
Οι σημερινοί λέβητες pellet προσφέρουν πολλή μεγάλη ισχύ η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης οποιουδήποτε σχεδόν χώρου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑ PELLET


ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑ PELLET

Παρά τις τεράστιες διαφορές που συναντάμε απο λέβητα σε λέβητα υπάρχουν πέντε κοινά σημεία που συναντάμε σε κάθε λέβητα pellet. Αυτά είναι :
  • Δεξαμενή
  • Χώρος Καύσης
  • Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας
  • Καπνοδόχος
  • Κεντρική Μονάδα Ελέγχου
Η Δεξαμενή είναι ουσιαστικά ο χώρος όπου αποθηκεύεται το καύσιμο, δηλαδή τα pellet. Μπορεί να αποτελεί είτε κομμάτι του λέβητα ή να είναι εντελώς ανεξάρτητη απο αυτόν και να συνδέεται μέσω ενός κοχλία με το χώρο καύσης.

Τα pellet μεταφέρονται απο τη δεξαμενή στο χώρο καύσης με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπεται η φλογοεπιστροφή. Στο χώρο καύσης γίνεται το άναμα των Pellet με διάφορους τρόπους όπως τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης ή τη χρήση θερμού αέρα. Στο χώρο καύσης είναι συνδεδεμένος ένας ανεμιστήρας ο οποίος συντηρεί και δυναμώνει τη φλόγα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Αφού δημιουργηθεί η φλόγα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνουμε το νερό του λέβητα. Ουσιαστικά όλα τα καυσαέρια περνάνε μέσα απο εναν εναλλάκτη θερμότητας ο οποίος αποτελείται απο σωλήνες και σκαλοπάτια τα οποία περιέχουν το νερό. Όσο πιο πολύπλοκες είναι οι σωληνώσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων απο το νερό. Ουσιαστικά όσο μεγαλύτερη είναι η θερμότητα που μεταδίδεται στο νερό τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση του λέβητα.

Η καπνοδόχος θα πρέπει να παρέχει γρήγορη και αβίαστη διαφυγή των καυσαερίων. Θα πρέπει να είναι ανοξείδωτη και με διπλά τοιχώματα ουτως ώστε να μην αφήνει τα κατάλοιπα της καύσης να κάτσουν στα τοιχώματά της. Οι καυστήτες pellet δεν χρειάζονται καπνοδόχους μεγάλης διατομής. Βέβαια η επιλογή της καπνοδόχου εξαρτάται πάντοτε απο τις οδηγίες του κατασκευαστή του λέβητα.

Η Κεντρική Μονάδα Ελέγχου είναι ένας μικρουπολογιστής ο οποίος δέχεται πληροφορίες απο διάφορους αισθητήρες με σκοπό να προσαρμόσει τη καύση του pellet σύμφωνα με τις ανάγκες μας για θέρμανση. Όσο πιο εξελιγμένος είναι αυτός ο μικρουπολογιστής τόσο περισσότερες δυνατότητες προσφέρει οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας-οικονομία.


ΤΑ ΠΕΛΕΤ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ


Τί είναι τα pellet ;

Είναι πολύ μικρά κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου τα οποία έχουν συνήθως κυλινδρική μορφή. Παράγονται ως επι των πλείστων απο τα κατάλοιπα της υλοτομίας (πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ.) χωρίς να υποστούν κάποια χημική επεξεργασία. Η μόνη διαφορά που έχουν απο τη προηγούμενή τους μορφή είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ο κύλινδρος αυτός έχει διάμετρο περίπου 70 χιλιοστά και μήκος περίπου 100 χιλιοστά.
Με λίγα λόγια, χωρίς τη προσθήκη χημικών ουσιών αξιοποιούμε τα ''σκουπίδια'' μας, τα οποία έχουν φυτική προέλευση που κατά τη κάυση τους απελευθερώνουν όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα τη μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Σε οτι αφορά την οικονομία μας όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η παραγωγή καύσιμης ύλης-μείωση των εισαγώμενων καυσίμων. Στη περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
Λόγω της συμπαγούς μορφής, της κυλινδρικής φόρμας και του μικρού μεγέθους διευκολύνεται η μεταφορά και η χρήση τους. Η υψηλή ενεργειακή περιεκτικότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαντολλογικά ασφαλές καύσιμο ενδεικνυόμενο για χρήση σε συστήματα θέρμανσης.
Σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα Pellets έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο με πλεόνασμα θετικών αποτελεσμάτων τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία.

Πέντε απλά βήματα για τη σωστή επιλογή των Pellet


Πέντε απλά βήματα για τη σωστή επιλογή των Pellet

Βήμα 1ο: δειγματοληψία
Αγοράζεται μια μικρή ποσότητα της τάξεως των 30 kg
Βήμα 2ο : Αφού παραλάβουμε τα pellet ανοίγουμε το σακί και βλέπουμε πόση σκόνη ή τρίμματα υπάρχουν μέσα του. Πέρνουμε ένα pellet στο χέρι και το πατάμε με τα δυο μας δάχτυλα.Κανονικά δεν θα πρέπει να θρυματτιστεί. Αλλά ακόμα και εαν σπάσει θα πρέπει να μη γίνει σκόνη. Επίσης η εξωτερική επιφάνεια θα πρέπει να γυαλίζει.
Βήμα 3ο : Τοποθετείται τα Pellet μέσα στη συσκεύη και την ανάβεται.Παρατηρείται τη ποσότητα του ορατού κάπνου και την ομαλή λειτουργία της συσκεύης.
Βήμα 4ο : Το ιδανικό χρώμα της φλόγας θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό. Στη περίπτωση που παρέλθει η περίοδος ανάμματος και η παρουσία του ορατού καπνού είναι αισθητή τότε ή η συσκευή σας χρειάζεται ρύθμιση ή τα pellet είναι φτιαγμένα απο ακατάλληλη πρώτη ύλη.
Βήμα 5ο : Αφού καεί όλη η ποσότητα των Pellet και κλείσει η συσκεύη ελέγξτε τη ποσότητα της στάχτης και τη μορφή της. Σε περίπτωση που υπάρχει ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα στάχτης και μέσα σε αυτήν εντοπίσετε μικρά πετραδάκια τότε αυτό σημαίνει οτι τα Pellet που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί απο ριτινούχα ξύλα τα οποία είναι ακατάλληλα και θα πρέπει να τα αποφύγετε.

ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο κ. ΠΑΤΑΛΑΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ!


ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο κ. ΠΑΤΑΛΑΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ!

Απόσπασμα απο συνέντευξη στην εφημερίδα : “Τα Νεα του Έβρου” :
Ο κ. Παταλαμάς έχει ένα σπίτι δυο ορόφων 140 τετραγωνικών. Το 2009 χρειάστηκε 7 τόνους πετρέλαιο για τη θέρμανσή του. Το 2010 εγκατέστησε το σύγχρονο λέβητα με καύσιμο pellet. Όπως λέει και ο ίδιος το 2009 η τιμή του πετρελαίου ήταν 0.58 €. “Χρειαστήκαμε 4.000 € για να ζεσταθούμε. Ποσό τραγικό για ένα είδος πρώτης ανάγκης όπως η θέρμανση. Το 2010 χρειαστήκαμε περίπου 15 τόνους pellet δηλαδή 3000 €. Η διαφορά είναι μόλις 1.000 € δηλαδή το 1/3 του κόστους αγοράς του καινούριου μου λέβητα. Η διαφορά δεν ήταν και τόσο σημαντική-οφείλω να ομολογήσω- όμως στις μέρες μας ακόμα και τα μικρά αυτά ποσά παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς προέρχομαι απο μια αγροτική οικογένεια της οποίας τα εισοδήματα είναι περιοριμσένα. Με τη τωρινή τιμή του πετρελαίου (0.78 €) θα χρειαζόμουν περίπου 5.500 €. Στην αρχή οι γείτονες μου έλεγαν οτι με κορόιδεψαν λέγοντας μου οτι ξόδεψα πολλά λεφτά για να γλυτώσω πολύ λίγα. Οι ίδιοι γείτονες στο καφενείο-πλέον- συζητάνε για τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη σημαντική διαφορά της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιώ. Λένε οτι μέσα στο 2011 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ίδια με τη τιμή του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή εαν ακόμη χρησιμοποιούσα πετρέλαιο για το 2011 θα χρειαζόμουν 9000 € για να ζεσταθώ!!! Σχεδόν το 1/3 των εισοδημάτων μου!!! Πολλοί είναι πλέον αυτοί που στο χωριό μας χρησιμοποιούν πελετ για να ζεσταθούν και ακόμη πιο πολλοί αυτοί που το σκέφτονται. Πιστέυω πως μέσα σε αυτον τον χρόνο οι πιο πολλοί θα πετάξουν τους παλιούς τους λέβητες και την θέση τους θα πάρουν νέοι, σύγχρονοι και οικονομικοί λεβητες πελετ.Πλέον η αντικατάσταση τους είναι ανάγκη για τους κατοίκους του Έβρου.”

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΕΛΕΤ


3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΕΛΕΤ

1.Οικονομία.
Σύμφωνα με μελέτες δύο κιλά πέλετ ισοδυναμούν με ένα λίτρο πετρέλαιο. Η σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται στα 0,78 / λίτρο. Ενώ το πέλετ κοστίζει μόλις 0.20 € το κιλό!
Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με pellets θα έχει κόστος θέρμανσης 0.4 € ανα λίτρο ισοδύναμο πετρελαίου.

2.Οικολογία.
Πρόκειται για μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που παράγεται απο τα σκουπίδια μας και είναι φιλική πρός το περιβάλλον. Με λίγα λόγια, χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, αξιοποιούνται φυτικής προέλευσης υλικά που κατά τη καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά την διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρρύνουν το περιβάλλον.

3. Ανεξαρτητοποίηση απο το πετρέλαιο και την εισαγωγή καυσίμου απο το εξωτερικό με παράλληλη αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών για τη παραγωγή καύσιμης ύλης.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πελετ ίσως η μόνη διέξοδος απο την οικονομική κρίση.


Οι σόμπες και οι καυστήρες pellet χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες παράγονται στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση δεν έχει φτάσει ακόμη στην ακμή της. Η τιμή του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα εκτιναχθεί στη ύψη! Απο το 2008 και μετά άρχησε η ανοδική πορεία του “μαύρου χρυσού” φτάνοντας τη τιμή του βαρελιού στα 91,58 $.Αυτό για την Ελλάδα
είναι καταστροφικό αν αναλογιστούμε οτι το 90% των καυσίμων που καταναλώνουμε ,τα εισάγουμε!
Η αλήθεια είναι οτι το πετρέλαιο πάντα είχε μεγάλες διακυμάνσεις στη τιμή του. Αλλά η σημερινή του τιμή είναι κατα 40% αυξημένη σε σχέση με τη τιμή του “μαύρου” Οκτωβρίου του 2008 όπου και ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Οι ειδικοί λένε οτι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 100$ το βαρέλι. Θα μπορέσει άραγε η Ελλάδα να αντέξει αυτή τη τιμή;
Η απάντηση είναι : ΝΑΙ αλλά μόνο με ένα τρόπο! Τη μείωση της κατανάλωση του πετρελαίου και των παράγωγών του. Το 50% του πετρελαίου που εισάγουμε το χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε. Και μπορεί οι κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πλανήτη να ευνοούν ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, αλλά ας μη ξεχνάμε τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποιές αντιμετωπίζουν βαρύ χειμώνα απο τον Οκτώβριο εως και τον Απρίλιο.
Η μόνη σχετικά καινούρια τεχνολογία για την Ελλάδα αλλά δοκιμασμένη για πάνω απο 20 χρόνια στη Β. Ευρώπη είναι οι λέβητες και οι σόμπες pellet.
Τι είναι τα pellet:
Είναι συμπυκνωμένο ξύλο με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ένας βασικός τρόπος παραγωγής του είναι η συμπίεση όλων των κατάλοιπων της υλοτομίας(πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ) δηλαδή υλικά τα οποία ήδη έχουμε και πετάμε! Τα pellets επίσης μπορούν να παραχθούν με φυσικό τρόπο με τη καλλιέργεια και επεξεργασία της αγριαγκινάρας.
Τι είναι οι λέβητες pellet.
Είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παράγουν ζεστό νερό τόσο για την οικιακή θέρμανση όσο και για την οικιακή χρήση. Το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι πολύ μικρά συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου (pellet). Ο καυστήρας τροφοδοτείται μέσο ενος ειδικού μηχανισμού με την ανάλογη ποσότητα pellet που χρειάζετε.
Πόσο κοστίζουν;
Για μια μικρή μονοκατοικία το κόστος αγοράς ενός λέβητα δυναμικότητας 25 KW ανέρχεται στα 3.000 €. Ποσό το οποίο μπορούμε να αποσβέσουμε σε περιοχές με κρύο τον πρώτο κιόλας χρόνο!

Σοκ στην Πέλλα το 90% των χωρικών σπιτιών ζεσταίνετε στο 1/3 της τιμής!!!

Στον σύντομο κατάλογο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθούνται στην Ελλάδα, προστέθηκε πρόσφατα μια νέα εγγραφή: τα pellets, ή συσσωματώματα, όπως λέγονται, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις βορειοευρωπαϊκές χώρες τόσο για θέρμανση όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατ' αρχήν, τι είναι τα pellets και γιατί θεωρούνται οικολογικό καύσιμο; «Πρόκειται για συσσωματώματα ξύλου χωρίς την προσθήκη χημικών, συγκολλητικών ουσιών. Είναι δηλαδή στερεά βιοκαύσιμα προερχόμενα από την αξιοποίηση βιομάζας», εξηγεί ο Ευριπίδης Κυπριώτης. Η πρώτη ύλη είναι θρυμματισμένο ξύλο που περνάει από μια ειδική επεξεργασία και παίρνει μια συγκεκριμένη μορφή - είναι κυλινδρικό, μικρής διατομής, με στιλπνή επιφάνεια.
Το υλικό αυτό, στη συνέχεια, τροφοδοτεί ειδικούς καυστήρες, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες ή μεγάλες κατοικίες, ή ειδικές σόμπες και τζάκια, όταν πρόκειται για σπίτια με μικρότερες ανάγκες και εξασφαλίζει ζεστασιά και οικονομία δεδομένου ότι είναι 20% - 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο.

Καύσιμο από κουκούτσια και αγριαγκινάρες
Τα είδη ξύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή pellets είναι πολλά. Στη Σουηδία, τη Δανία και τις βόρειες χώρες επεξεργάζονται τα υπολείμματα από τη κατεργασία των δασικών προϊόντων. Στην Κομοτηνή, έχουν πειραματιστεί με κλαδέματα από λεύκες, ακακίες, ιτιές, ευκάλυπτους, μουριές αλλά και με καλάμια, αγριαγκινάρες και τα υπολείμματα τις καλλιέργειας βαμβακιού. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί επίσης το πυρηνόξυλο, τα κουκούτσια οποιουδήποτε φρούτου αλλά και τα τσόφλια από αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια.

Γιατί η καύση προϊόντων ξύλου θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αφού εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα στη ατμόσφαιρα; «Η καύση pellets είναι μια οικολογική διαδικασία γιατί έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών», εξηγεί ο Δημήτρης Αμανατίδης. «Τα ορυκτά καύσιμα βγάζουν στην επιφάνεια το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στο υπέδαφος για εκατομμύρια χρόνια. Αντίθετα, τα φυτά δεσμεύουν διοξείδιο με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και όταν καίγονται αυτό επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Αρα το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο».

Ζεσταίνουν 80.000 σπίτια στη Σουηδία
Η Σουηδία, η οποία έχει δηλώσει τη διάθεσή της για απεξάρτηση της οικονομίας της από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020, χρησιμοποιεί τα pellets σαν βασικό καύσιμο τόσο για θέρμανση αλλά και για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, με την τεχνολογία της τηλεθέρμανσης με καυστήρες για pellets - μια κεντρική εγκατάσταση με λέβητα και καυστήρα στην οποία ζεστό νερό με σωλήνες οδηγείται στα σπίτια, ακόμα και σε απόσταση χιλιομέτρων, εξυπηρετούνται 80.000 διαμερίσματα στη Στοκχόλμη.
Η χρήση των pellets στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αυξήθηκε κατά 80% στη χώρα, ενώ η συμμετοχή των νοικοκυριών (εφαρμογές θέρμανσης) στην αύξηση αυτή έφτασε το 425%. (Bioenergy in the Nordic-Baltic Region Ιούνιος 2006)

Δεν είναι όλα τα pellets, pellets
Για να προλάβουμε τυχόν παρεξηγήσεις πρέπει να πούμε ότι η ελληνική απόδοση της λέξης δεν είναι τυχαία. Τα συσσωματώματα σχηματίζονται όταν ενοποιούμε τις μάζες διαφόρων υλικών. Ετσι με τη λέξη pellets δεν εννοούμε μόνο το καύσιμο υλικό, αλλά οτιδήποτε έχει υποστεί την διαδικασία της συσσωμάτωσης. Γι' αυτό ίσως κάποιοι να έχουν ακούσει για pellets λιπάσματος, ζωοτροφών ή ακόμα και pellets από καρβουνόσκονη ή άλλο υλικό που έχει τη μορφή του τούβλου -οι γνωστές μπρικέτες- και χρησιμοποιούνται στα συστήματα θέρμανσης. Εμείς αναφερόμαστε μόνο σε αυτά που έχουν προκύψει από την πολτοποίηση ξυλώδους μάζας.
Στα χωριά των ροδακινοπαραγωγών νομών της Πέλλας και της Ημαθίας οι κάτοικοι γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ότι μπορούν να ζεσταίνονται καίγοντας τα κουκούτσια από τα ροδάκινα και τις ελιές.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια, λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της προώθησης των βιοκαυσίμων, η μέθοδος αυτή βρίσκει μιμητές και σε πολλά σπίτια (μονοκατοικίες) στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η θέρμανση από ξύλα, πριονίδια και κουκούτσια χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια κατά κύριο λόγο στα θερμοκήπια.
Λόγω του χώρου αποθήκευσης που απαιτείται για τα περίπου 20 - 25 κ.μ. από κουκούτσια, τα οποία αρκούν για να ζεσταθεί ένα σπίτι όλο το χειμώνα, η χρήση τους δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου την τελευταία 3ετία οδήγησε εκατοντάδες νοικοκυριά στα χωριά των περιοχών αυτών να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές και στον καυστήρα του σπιτιού τους, ώστε να καίνε... κουκούτσια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τη θέρμανση ενός σπιτιού σε χωριό περίπου 100 - 140 τ.μ. απαιτούνται 20 - 25 κ.μ. από κουκούτσια, που κοστίζουν συνολικά λιγότερο από 1.000 ευρώ. «Σχεδόν όλα τα σπίτια στο χωριό έχουν θέρμανση από σόμπες που καίνε κουκούτσια και πριονίδι», επισήμανε κάτοικος του Αρσενίου Πέλλας.
«Στα χωριά του νομού Πέλλας η μέθοδος αυτή για τη θέρμανση των θερμοκηπίων, αλλά και πολλών σπιτιών είναι αρκετά διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες. Με μια μετατροπή στο λέβητα μπορεί να καίει τα κουκούτσια από τα ροδάκινα, που παλιά τα πετούσαν. Τοποθετείται ένα σύστημα με μια αλυσίδα που ρίχνει ένα - ένα τα κουκούτσια και παράγεται θέρμανση», τόνισε ο Χρήστος Χατζηαντωνίου, αντινομάρχης Πέλλας.

Στο 1/3 το κόστος
Η μετατροπή στο λέβητα, προκειμένου να μπορεί να δέχεται και να καίει κουκούτσια, κοστίζει περίπου 1.300 - 1.400 ευρώ. Η δαπάνη για τα κουκούτσια ανέρχεται σε 40 ευρώ το κυβικό μέτρο, δηλαδή για τη θέρμανση όλης της χρονιάς απαιτούνται περίπου 800 - 1.000 ευρώ. Το ίδιο σπίτι για τη θέρμανση όλο το χειμώνα θα χρειαζόταν περίπου 4.000 - 5.000 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή, σχεδόν 3.000 ευρώ. «Εμείς εδώ στην Πέλλα καίμε κουκούτσι για τη θέρμανση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια», σημειώνει ο Σπύρος Σωτηριάδης, εμπειρικός τεχνίτης στη μετατροπή καυστήρων για την καύση κουκουτσιών.
«Αλλάζει η τροφοδοσία του λέβητα και η διατομή στις σωληνώσεις, ώστε να μπορεί να δέχεται κουκούτσια. Με το ίδιο σύστημα μπορεί κανείς να το τροφοδοτεί με καυσόξυλα, πριονίδι ή κουκούτσια. Στην περιοχή μας το εφαρμόζουν όλα τα θερμοκήπια και το 90% των χωριάτικων σπιτιών στην Αριδαία, τη Σκύδρα και το Καϊμάκτσαλαν. Τελευταία το έχουμε βάλει ακόμη και σε μονοκατοικίες έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δε γίνεται να μπει σε διαμέρισμα, γιατί χρειάζεται χώρος για τις κλούβες με τα κουκούτσια», συμπλήρωσε ο κ. Σωτηριάδης.

Νέα μοναδική προσφορά για όλα τα μελή του forum προσφέρω για όλο τον Φεβρουάριο λέβητα πελετ της πασίγνωστης ιταλικής FERROLI σε σουπερ τιμή.
Η προσφορά περιλαμβάνει :
  • Mαντεμένιο λέβητα GFN8
  • Καυστήρα για πελετ SUN P7
  • Κιτ παραγωγής ζεστού νερού
  • Κιτ μεταφοράς PELLETS στον καυστήρα
  • Αποθήκη PELLETS 140kg


Όλα αυτά στην μοναδική τιμή των 2500 €!!!!

Ο συγκεκριμένος λέβητας έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει η με ξύλα η με πελετ η με πυρήνα καθώς επίσης εάν αλλαχτεί ο καυστήρας μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με πετρέλαιο.
Η δυναμικότητα του εξαρτάτε από το καύσιμο που χρησιμοποιεί έτσι έχουμε
34,5 ΚW με πελετ
27,5 KW με ξύλο

50 KW με πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη τιμή του πακέτου στην Ιταλία είναι 3810 €

Ο λέβητας είναι ετοιμοπαράδοτος και η τοποθέτηση του καθώς και η έναυση του μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας μας.
Παρέχουμε πλήρη τεχνική υποστήριξη, 2 χρόνια εγγύηση, πιστοποίηση CE καθώς επίσης και ανταλλακτικά .

Επειδή πολλοί δεν πρόλαβαν και πολλοί δεν είδαν και ακόμη πιο πολλοί το ζήτησαν η προσφορά συνεχίζετε έως της 15 Μαρτίου. Μετά το περάς της προσφοράς ο πελάτης θα επιβαρυνθεί τον ΦΠΑ 23 % δηλαδή η τιμή θα είναι 2.500 € + ΦΠΑ!!! Τρέξτε να προλάβετε δεν έχουν μείνει πολλοί λέβητες!
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα :
2310475945 6948783557 και email polatidi@otenet.gr
Βρισκόμαστε Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 21 στην Θεσσαλονίκη




ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ΣΤΑ FERROLI ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΣΕ ΠΡΟΣΙΤΗ ΤΙΜΗ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σοκ θέρμανση με τα μισά λεφτά!!!

1.    Εισαγωγή
   Τα pellets είναι μια σύγχρονη μορφή συμπυκνωμένης βιομάζας που προσφέρουν ενδιαφέρουσες 
ευκαιρίες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη. Μπορούν να διατεθούν  στην αγορά για οικιακή θέρμανση του νερού χρήσης , αλλά και του νερού των λεβήτων, τέλος, σε μεγάλες μονάδες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι πραγματικά το μελλοντικό πετρέλαιο.

   Αυτά τα στερεά καύσιμα (πελετ)  παράγονται κυρίως από υπολείμματα ξύλου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να παραχθόυν με μίξη υπολειμμάτων βιομάζας μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας (άλεση, ξήρανση και συμπύκνωση). Το κύριο πλεονέκτημα της συμπύκνωσης είναι η υψηλή πυκνότητα του προϊόντος σε σύγκριση με τις άλλες ανεπεξέργαστες βιομάζες και, συνεπώς, υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια. Επίσης, επιτρέπει την παραγωγή ενός τυποποιημένου καυσίμου και μείωση του κόστους της εσωτερικής διακίνησης, αποθήκευσης και μεταφοράς.

   Η φθηνή τεχνολογική διαδικασία υπάρχει ήδη και είναι άκρως ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου για τα νοικοκυριά της Ελλάδας. Η ανάπτυξη των πελετ φαίνεται πολύ σημαντική για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας ,την ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο και την μείωση των εκπομπών αερίων στην Ελλάδα.

   Η χρησιμοποίηση των πελετ για θέρμανση ουσιαστικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε  για την καύση υπολείμματα της υλοτομίας δηλαδή σκουπίδια! Οπότε τα πελετ είναι και μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την φθηνή θέρμανση. Το blog έχει ως στόχο την υποστήριξη και αύξηση της χρήσης των πελετ με την παρουσίαση πληροφοριών σχετικά με διάφορες πτυχές του τομέα που κυμαίνονται από τη διαδικασία της παραγωγής, της ποιότητας και της διανομής, καθώς και, της ασφάλειας αλλά και των περιβαντολογικών ζητημάτων. Καλύπτει λεπτομερώς όλα τα παραπάνω.

   Ο κύριος στόχος είναι οι επαγγελματίες σε όλα τα επίπεδα, όπως οι παραγωγοί και οι διανομείς των πελετ, το εργοστάσιο που τα κατασκευάζει, κλπ. Επιπλέον, το blog παρέχει στους καταναλωτές ένα εύχρηστο οδηγό για την αγορά πελετ. Όλα μαζί αυτά πιστεύω πως θα αυξήσουν τη διαφάνεια της αγοράς πελετ και θα δημιουργήσουν αύξηση του ανταγωνισμού στις εγκαταστάσεις της ποιότητας, σε όλα τα επίπεδα.


2.    Τα νομίκα ζητήματα στην Ελλάδα
   Στην Ελλάδα-ως συνήθως- υπάρχουν μεγάλες απαγορεύσεις στα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκη Αθηνά).Ένα παράδειγμα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων με το πρόσχημα της μεγαλύτερης εκπομπής καυσαερίων .Όπως όλοι θα γνωρίζετε οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο φιλικοί στο περιβάλλον από ότι οι βενζινοκινητήρες .Πίσω από αυτήν την απαγόρευση το μονό που υπάρχει είναι οικονομικά συμφέροντα.

   Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πελετ. Απαγορεύεται η χρήση τους τόσο στην Αθηνά όσο και στην Θεσσαλονίκη .Αν αναλογιστούμε την πυκνοκατοίκηση αυτών των περιοχών τότε θα καταλάβουμε ότι αυτό αναλογεί στο 70% περίπου του πληθυσμού της χώρας μας.

  Ένα μέσο σπίτι σε σχετικά ήπιο κλίμα χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο .Σε αυτό το σπίτι κατοικούν 3-4 άνθρωποι αυτό πρακτικά σημαίνει το εξής 2000L/4 = 500L/κάτοικο .Αν σκεφτούμε ότι τον Οκτώβριο που μας έρχεται το πετρέλαιο θα κοστίζει περίπου 1,25€ το λίτρο
Και το πολλαπλασιάσουμε με τα 500 λίτρα που αντιστοιχούν στον καθένα από εμάς τότε αυτό σημαίνει 625€ το άτομο .Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια που πέρυσι χρειαζόταν 1400€ περίπου για 2000 λίτρα πετρελαίου την σεζόν 2011-2012 θα χρειαστεί περίπου 2500€ ποσό τρομακτικό για να είδος πρώτης ανάγκης όπως η θέρμανση.

  Οπότε καταναλώνοντας πετρέλαιο ενισχύουμε όλη αυτήν την αλυσίδα κάνοντας πιο πλουσίους τους πολιτικούς μας από τους φόρους και τις μίζες από τις πετρελαιοβιομηχανίες .Το πετρελαιο είναι ένα αγαθό το οποίο και τελειώνει και η τιμή του συνεχώς ανεβαίνει και το κυριότερο είναι ότι δεν το παράγουμε αλλά το εισάγουμε το μεταφέρουμε από πολύ μακριά και πλέον το φορολογούμε με τον χειρότερο τρόπο.

3.   Οι εναλλακτικές


   Τώρα που όλοι καταλάβαμε ότι πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο του πετρελαίου ας δούμε τι επιλογές έχουμε :
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ενδεικτικές τιμές καυσίμων θερμοδυναμική ικανότητα καθώς και κόστος ανά kWh



Καύσιμο                          Τιμή μονάδος       kWh                       Κόστος ανά kWh
Ξηραμένα ξύλα                 130€ ο τόνος        3,500 kWh/t          0,037€/kWh
Πελετ (pellets)                   200€ ο τόνος        4,800 kWh/t           0,041€/kWh
Φυσικό Αέριο                   0,62€/Nm3            11,9 kWh/Nm3      0.052€/kWh
Πετρέλαιο Θέρμανσης     0,76€ το λίτρο      10 kWh/ltr              0.076€/kWh
Ηλεκτρικό Ρεύμα             0,11/kWh                  1                        0.114€/kWh
           

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μηχανές συσκευασίας πέλλετ

Υπερσύγχρονα υπέρ-αυτόματα , αυτόματα ή απλά μηχανήματα συσκευασίας Pellet (πέλλετ ) σε σάκους των 5-10-15-20-25-30-35-40-45-50 κιλών ή μέγα-σάκους του ενός τόνου.



Μηχανικού ζυγίσματος συσκευαστικό σάκων χωρητικότητας 5 - 50 κιλών. θεωρητική παραγωγή 100 -120 σάκους / ώρα.





Ηλεκτρονικού ζυγίσματος συσκευαστικό σάκων χωρητικότητας 5-50 κιλών . Εξοπλισμός: Silo χωρητικότητας 2 - 10m³ και εξάρτημα θερμοκόλλησης ή συρραφής του σάκου. Θεωρητική παραγωγή 100 - 120 σάκους / ώρα.



Ηλεκτρονικού ζυγίσματος συσκευαστικό σάκων ενός τόνου.





Ημιαυτόματα ηλεκτρονικά ζυγιστικά με ταινιόδρο και εξαρτήματα θερμοκόλλησης ή συρραφής. Θεωρητική παραγωγή 120 - 250 σάκους / ώρα



Υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας των σάκων , παραγωγή έως 250 - 1250 σάκους / ώρα







Υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης μετακίνησης των γεμάτων σάκων προς τα εξαρτήματα θερμοκόλλησης ή συρραφής





Τελευταίας τεχνολογίας Robot παλετοποίησης

Μηχανές συρραφής σάκων με την δυνατότητα εξοπλισμού και συστήματος για τοποθέτηση ετικέτας





Κατασκευαστής : Morray / Αγγλία

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

θρυμματιστες υλικων

Για να κατασκευάσουμε πέλλετς (Pellets) ή μπρικέτες ( Briquetings) θα πρέπει τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε να είναι θρυμματισμένα,  για την κατασκευή των πέλλετς να είναι  λεπτόκκοκα και να έχουν την μορφή του πριονιδιού ή λεπτού ροκανιδιού, για την κατασκευή των μπρικετών μπορεί να είναι είτε λεπτόκκοκα πριονίδια ή ροκανίδια, είτε να έχουν  την μορφή μικρών τσίπς έως 20 -30mm.
Για να επιτύχουμε τις ανωτέρω διαστάσεις θα πρέπει, ανάλογα με το υλικό που πρόκειται να δουλέψουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κατάλληλα μηχανήματα θρυμματισμού, παρακάτω σας αναφέρουμε κάποια απο αυτά που τα θεωρούμε ως τα πλέον ενδεδειγμένα. 
  ΚΛΑΔΕΜΕΝΑ ΚΛΑΔΙΑ  ΔΕΝΤΡΩΝ - ΦΥΤΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ - ΦΥΤΑ ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑΣ 
ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ  ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ : Εξειδικευμένα σύγχρονα μηχανήματα για την συλλογή και τον ταυτόχρονο θρυμματισμό των κλαδεμένων κλαδιών απο δέντρα ελιάς, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, φυτά βάμβακος, φυτά αγριαγκινάρας, κλπ. 
Κατασκευάζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ελαφρού τύπου για εργασίες με κλαδιά διαμέτρου έως 4cm και βαρέου τύπου για κλαδιά διαμέτρου έως 8cm. 
Στους τύπους PICKER / LC & C , ανάλογα με τα κτήματα αλλά και τις εργασίες ο πελάτης μπορεί να επιλέξει : α) Το πλάτος εργασίας του μηχανήματος που  μπορεί να είναι, 100 -120-140-150-160-180cm. β) Την χωρητικότητα του Silo αποθήκευσης, απο 1,50 έως 3,50m³ , γ) Το ύψος εκφόρτωσης, 160-200-260cm. 
O   τύπος PICKER / R , κατασκευάζεται μόνο ώς βαρέου τύπου, το πλάτος εργασίας του μπορεί να είναι 140-160-180cm και δεν διαθέτει Silo αποθήκευσης.  
               
              PICKER / C                                PICKER / LC                              PICKER / R
 Κατασκευαστής : BERTI / Ιταλία 


 ΚΛΑΔΙΑ & ΚΟΡΜΟΙ  ΔΕΝΤΡΩΝ - ΒΙΟΜΑΖΑ 
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΟΡΜΩΝ & ΚΛΑΔΙΩΝ : Βαρέων καθηκόντων αναρτώμενα , ελκυόμενα ή και αυτόνομα μηχανήματα θρυμματισμού για κλαδιά και κορμούς διαμέτρου 120 - 140- 160 - 180 - 200 - 220 - 250 - 270 - 400mm. 
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ  ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
           
               
Τα μηχανήματα μπορούν  να ρυθμιστούν ώστε οι διαστάσεις των θρυμματισμένων τσίπς να είναι, απο 5-6 έως 20-30 mm,  με αυτή την επιλογή μας δίνεται η δυνατότητα να κατασκευάσουμε μπρικέτες, αφού βέβαια αφαιρεθεί η υγρασία τους η οποία θα πρέπει να είναι <12%.
Στην περίπτωση που θέλουμε να κατασκευάσουμε πέλλετς θα πρέπει το υλικό αφού έχουμε αφαιρέσει την υγρασία του να το περάσουμε και απο τον σφυρόμυλο για να μπορέσουμε να το κάνουμε  λεπτόκκοκο 2-3mm. 
 Όλοι οι τύποι είναι εξοπλισμένοι με μαχαίρια από ανθρακικό βολφράμιο και έχουν την ικανότητα, να θρυμματίζουν εύκολα και γρήγορα  οποιαδήποτε ποικιλία ξύλου χλωρού ή ξερού συμπεριλαμβανομένων, των φύλλων του φοίνικα και του δέντρου της  μουριάς, τα μαχαίρια δίχως  να χρειάζονται τρόχισμα τα αντικαθιστούμε, κάθε 2000 ώρες τα σταθερά και κάθε 1000 ώρες τα μετακινούμενα. 
 Κατασκευαστής : VANDAELE / Βέλγιο 
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΛΑΔΙΩΝ :  Ελαφρού τύπου αναρτώμενοι, ελκυόμενοι ή αυτοδύναμοι θρυμματιστές για κλαδιά διαμέτρου 50- 80 - 100 -120 - 140-160mm 
       
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ  ΒΙΟΜΑΖΑΣ :  Αυτοδύναμοι ελκυόμενοι θρυμματιστές τύρφης κλαδιών, απορριμμάτων ξύλου και τεμαχισμένων παλετών.
   
 Κατασκευαστής : NEGRI / Ιταλία 

ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΟΡΜΩΝ : Μηχάνημα για τον θρυμματισμό ολόκληρων κορμών αλλά και ξακριδιών, αυτό το πλέον εξειδικευμένο μηχάνημα θρυμματισμού έχει την ικανότητα να παράγει λεπτά τσιπς με την μορφή των ροκανιδιών,  τα παραγόμενα ροκανίδια λόγο του ότι είναι λεπτά σε πάχος, αφ'ενός μπορούμε πολύ πιο εύκολα και με πολύ χαμηλότερο κόστος να αφαιρέσουμε την υγρασία τους, αφ'εταίρου είναι έτοιμα για την κατασκευή  και μπρικετών  και πέλλετς  δίχως να χρειάζονται και άλλη επεξεργασία θρυμματισμού.  
 Κατασκευαστής : Dura / Τουρκία 


 ΠΑΛΕΤΕΣ 
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΑΛΕΤΩΝ : Αυτόματα μηχανήματα & Υπεραυτόματη γραμμή παραγωγής θρυμματισμού ολόκληρων παλετών, το λαμβανόμενο θρυμματισμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιειθεί για την κατασκευή μπρικετών δίχως να χρειάζεται άλλη κατεργασία.

 Κατασκευαστής : Schutte Buffalo / ΗΠΑ 


 ΣΦΥΡΟΜΥΛΟΙ 
ΣΦΥΡΟΜΥΛΟΙ : Εξειδικευμένα μηχανήματα για τον θρυμματισμό τεμαχίων ξύλου σε τσίπς για την κατασκευή μπρικετών. Με τα ίδια μηχανήματα  αλ.λάζοντας μόνο το εσωτερικό τους κόσκινο μπορούμε, να θρυμματίσουμε μικρά κομμάτια ξύλου και τσίπς ξύλου κάνοντας τα  πριονίδια λεπτής κοκκομετρίας. Με αυτό το λεπτό υλικό μπορούμε να κατασκευάσουμε πέλλετ (Pellet) .

 Κατασκευαστής : Schutte Buffalo / ΗΠΑ 


 ΑΧΥΡΑ - ΦΥΤΑ 

 ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΕΣ  ΑΧΥΡΟΥ - ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑΣ - ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ : Οι θρυμματιστές αχύρου και φυτών κατασκευάζονται σε δύο τύπους, ο ένας  μπορεί να θρυμματίσει μεγάλες στρόγγυλες ή τετράγωνες μπάλες και ο άλλος μικρές τετράγωνες παραδοσιακού τύπου. Το λαμβανόμενο θρυμματισμένο υλικό έχει την μορφή πριονιδιού και δίχως να απαιτείται καμία άλλη διαδικασία μπορούμε να κατασκευάσουμε και πέλλετς  και  μπρικέτες.
  Με τα ίδια μηχανήματα μπορούμε να θρυμματίσουμε τριφύλλι  και να κατασκευάσουμε πέλλετς για ζωοτροφές.



 ΧΑΡΤΙ - ΧΑΡΤΟΝΙ 
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗΣ  ΧΑΡΤΙΟΥ  : Μηχάνημα θρυμματισμού χαρτιού & χαρτονιών, το λαμβανόμενο θρυμματισμένο υλικό είναι έτοιμο για να κατασκευάσουμε πέλλετς ή μπρικέτες χαρτιού. Η λύση αυτή προτείνεται για S/M τροφίμων και άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου γιατί, αφ'ενός μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματα χαρτιού ευκολότερα αφώ εταίρου να τα αξιοποιήσουν χρησιμοποιώντας τα ως στερεά καύσιμα  μειώνοντας έτσι τις προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης.
   


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τεχνικός Οδηγός

Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται τεχνική πληροφορία χρήσιμη για το σχεδιασμό έργων, που θερμαίνονται με
βιοκαύσιμα όπως τα συσσωματώματα
(pellets) και τα θρύμματα βιοκαυσίμων (wood chips). Τυπικά έργα μπορούν να
είναι κατοικίες ή δημόσια κτίρια (σχολεία, ΚΑΠΗ, Δημαρχεία ή μεγαλύτερα κτίρια με θερμικό φορτίο από 50-800
kW. Στο εύρος αυτό υπάρχουν αξιοσημείωτα οικονομικά πλεονεκτήματα και η σχετικά εύκοΑη υλοποίηση έργων,
γιατί η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε υπάρχοντα κτίρια.
Αφορά κυρίως σε συμβούλους επιχειρήσεων, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και ενεργειακές εταιρίες που έχουν μικρή
ή/και καμία εμπειρία, ενώ ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν έργα.

Γιατί θέρμανση με ξύλα
Παράλληλα με τη φιλικότητα στο περιβάλλον και την τεχνολογική ωριμότητα μπορεί να αποτελέσει μία οικο-
νομικά ελκυστική λύση. επιπλέον ως εγχώρια πηγή προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον εφοδιασμό και σταθερότητα στην τιμή.

Πολιτικό πλαίσιο στήριξης
Η συμφωνία του Κιότο προβλέπει ότι η χρήση βιοκαυσίμων είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον
περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η ευρωπαϊκή Καμπάνια για την απογείωση
(Campaign
for take off)
έχει βάλει ήδη ως στόχο μέχρι το 2003 στην ευρώπη 2000 MW συστημάτων θέρμανσης με ξυλοκάυσι-
μα σε μεγάλα κτίρια. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει εθνικά προγράμματα για τη ενεργειακή χρήση
της βιομάζας για την ενίσχυση των περιφερειακών οικονομιών και να δώσουν νέες προοπτικές στους αγρότες. Τέλος
η βιομάζα συμμετέχει στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
νώ η καύση καυσόξυλων είναι πολύδιαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, η χρήση συσσωματωμάτων και θρυμμάτων βιοκαυσίμων σε αυτοματοποιημένους λέβητες ανταποκρίνεται στις πιο υψηλές προδιαγραφές απόδοσης, εκπομπών και άνε-
σης είναι μία νέα επιλογή που είναι ακόμησχετικά άγνωστη. Η τεχνολογία λεβήτων βιομάζας την τελευταία δεκαετία έχει επιτύ-
χει μεγάλη μείωση των εκπομπών, ενώ οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των λεβήτων πετρελαίου ή αερίου. Στην πρόοδο περι-
λαμβάνεται και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της αυτόματης λειτουργίας του λέβητα.Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ευρύ
φάσμα από ποιότητες στην αγορά. Οι εμπορικοί χρήστες στη βιομηχανία ξύλου που χρησιμοποιούν λέβητες, για να απαλλαγούν απο τα απορρίμματα τους, έχουν μικρότερες ποιοτικές απαιτήσεις από εκείνους για τις εφαρμογές σε κατοικίες. Η προσεκτική επιλογή υψηλής ποιότητας λέβητα είναι ουσιώδης για την υλοποίηση επιτυχημένου έργου σε κτίριο επαγγελματικό, δημόσιο ή για κατοικίες.

Η αγορά μεγαλώνει
Η θέρμανση με βιοκαύσιμα μπορεί να είναι οικονομική, γιατί τα βιοκαύσιμα είναι σημαντικά φθηνότερα από τα ορυκτά καύσιμα.
Η θέρμανση κτιρίων είναι μία πολύ ευρεία ενεργειακή αγορά. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η
Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία η αγορά αυτή μεγαλώνει γρήγορα τα τελευταία χρόνια.

Είναι Βιώσιμο ένα σύστημα θέρμανσης με βιοκαύσιμα;
Η όλη διαδικασία από την πρώτη ιδέα μέχρι μία πλήρη εγκατάσταση βιοενέργειας καλύπτει πολλές διαφορετι-
κές πτυχές, είναι αλήθεια ότι η οικονομική αξιολόγηση του έργου ότι θα πρέπει να γίνει και στην αρχή και στο τέλος
της διαδικασίας.
Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης δουλεύουν παρόμοια με τα συμβατικά πετρελαίου ή αερίου, εκτιμάται ότι
στο μέλλον πολλά κτίρια θα θερμαίνονται με τον τρόπο αυτό.

Διαθέσιμος χώρος, προσεκτικός σχεδιασμός
Ένα σύστημα θέρμανσης με βιομάζα απαιτεί περισσότερο χώρο για τον λέβητα και την αποθήκευση του καυσί-
μου, αλλά και πρόσβαση στην παραλαβή του καυσίμου. Αν είναι πολύ λίγος διαθέσιμος χώρος δεν είναι πιθανά ένα
καλό έργο για την επίδειξη της νέας τεχνολογίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα το έργο να βρίσκεται στην
αρχική φάση του σχεδιασμού, ώστε να σχεδιαστεί ορθά.

Εφοδιασμός με καύσιμα
£νώ υπάρχουν διαθέσιμα βιοκαύσιμα σε όλη την Ευρώπη, ο εφοδιασμός τους συνήθως υστερεί σε οργάνωση. Τα
βιοκαύσιμα είναι διαθέσιμα από τις τοπικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου, από όπου παράγονται υπο -
λείμματα επεξεργασίας, και από την πρωτογενή γεωργική και δασική παραγωγή. Η παραγωγή συσσωματωμάτων ξύλου,
που έχουν υψηλή πυκνότητα και ενεργειακό περιεχόμενο και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις, μπο-
ρεί να βελτιώσει την κατάσταση σημαντικά και ο αριθμός των παραγωγών συσσωματωμάτων αυξάνει διεθνώς συνεχώς.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο μακροχρόνιος εφοδιασμός με σταθερή και καλή ποιότητα βιοκαυσί-
μων πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης.

Συντήρηση του Λέβητα
Η κύρια διαφορά στη λειτουργία ενός λέβητα ξύλου και ενός πετρελαίου είναι ότι οι στάχτες θα πρέπει να απο-
μακρύνονται περιοδικά, είναι συνεπώς σημαντικό να αποσαφηνιστεί από την αρχή ποιος θα έχει την ευθύνη της
δουλειάς αυτής και της παρακολούθησης του αποθέματος καυσίμου. Αν χρησιμοποιείται λέβητας χωρίς αυτόματο
σύστημα καθαρισμού του εναλλάκτη, απαιτείται φροντίδα για τον καθαρισμό του λέβητα από την ιπτάμενη τέφρα.

Εκτίμηση των απαιτήσεων σε ισχύ και καύσιμο
είναι σημαντικό να αποσαφηνίζουν οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου στην αρχική φάση του σχεδιασμού γιατί θα
επηρεάσουν σημαντικά την οικονομικότητα της εγκατάστασης αλλά και την ορθή λειτουργία.
Αν το σύστημα θέρμανσης με ξύλα αντικαταστήσει ένα συμβατικό σε υπάρχον κτίριο, η προηγούμενη ζήτηση σε
καύσιμα είναι η καλύτερη βάση για τον υπολογισμό της μελλοντικής ζήτηση καυσίμου και απαιτήσεις σε ισχύ. Η απαι-
τούμενη ισχύς μπορεί να υπολογιστεί από τη θερμότητα που χρησιμοποιείται λαμβάνοντας υπόψη και την απόδο-
ση του λέβητα, τις ώρες πλήρους φορτίου για τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και τη χρήση του κτιρίου.
Αν το σύστημα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο το θερμικό φορτίο και η ενεργειακή ζήτηση θα υπολογισθούν με
βάση τα δεδομένα της μόνωσης και των επιφανειών, αλλά και τη ζήτηση σε ζεστό νερό πιο πολύ από τις προδια-
γραφές του κτιρίου που γενικά χρησιμοποιούνται.

Εκτιμώντας τα οικονομικά
Ο πιο εύκολος τρόπος για να συγκριθούν τα οικονομικά των διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης είναι με τη
μέθοδο
VD12067. Ένα υπολογιστικό φύλλο για σύγκριση με τα κόστη των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης, μπο-
ρεί να χρησιμοποιηθεί από την ιστοσελίδα
www.bioheat.info.
Στη Σουηδία το 20-25% του επενδυτικού κόστους, για ένα σύστημα θέρμανσης με βιοκαύσιμα σε υπάρχον κτί-
ριο, αφορά τα συστήματα αποθήκευσης του καυσίμου και το σύστημα ανάκτησης καυσίμου. Το 50% αφορά τον αυτο-
ματοποιημένο λέβητα συμπεριλαμβανομένου ενός απλού συστήματος καθαρισμού απαερίων και των λοιπών εγκα-
ταστάσεων που συνήθως υπάρχουν στο λεβητοστάσιο. Το υπόλοιπο κατανέμεται μεταξύ εργασίας στοιβάσματος,
εγκατάστασης, σχεδιασμού, διοίκησης, κλπ.

Επιλογή Βιοκαυσιμων
Ιδιότητες συσσωματωμάτων και θρυμμάτων βιοκαυοιμων
Τα συσσωματώματα (πελετ) είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο που παρασκευάζεται με τη συμπίεση ξηρών,
πριονιδιών και τεμαχιδίων από καθαρά υπολείμματα ξύλου βιομηχανιών επεξεργασίας ξύλου. Στην παραγωγική διαδι-
κασία δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα-μόνο υψηλή πίεση και ατμός. Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιού-
νται σε ποσοστό 3% βιολογικά πρόσθετα όπως πατάτα ή άρωμα καλαμποκιού ή τα υγρά από τη χαρτοβιομηχανία.
είναι ουσιώδες τα συσσωματώματα (πελετ) να μην περιέχουν άλλα συστατικά ή προσμίξεις που αυξάνουν σημαντικά το
ποσό της στάχτης και συνεπώς δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα στο λέβητα, επιπλέον είναι σημαντικό τα συσ-
σωματώματα να έχουν συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες, ώστε να μη θρυμματίζονται εύκολα σε σκόνη, καθώς αυτή

Μέγεθος αποθήκης
Το μέγεθος της αποθήκης καυσίμου εξαρτάται από την αναμενόμενη ζήτηση καυσίμου, τον τύπο του, την αξιο-
πιστία στην τροφοδοσία, το διαθέσιμο χώρο, το μέγεθος του οχήματος τροφοδοσίας κλπ. Για υπάρχοντα κτίρια η
πλέον οικονομικά αποδοτική λύση είναι να προσαρμοσθεί η παραλαβή καυσίμου στον υπάρχοντα χώρο αποθήκευ-
σης, αντί να δημιουργηθεί νέος χώρος.
Δύσκολα ο αποθηκευτικός χώρος γεμίζει περισσότερο από το 70% και είναι σημαντικό να μπορεί να γίνεται η
τροφοδοσία χωρίς να περιμένουμε να αδειάσει τελείως. Έτσι, όταν κατασκευάζεται ένα νέο κτίσμα το ελάχιστο μέγε-
θος του χώρου αποθήκευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερος από ένα πλήρες φορτίο με βιοκαύσι-
μα ή 2 βδομάδες κατανάλωσης βιοκαυσίμου. επιπλέον:
/ Λάβετε υπόψη σας πως να αδειάσετε την αποθήκη σε περίπτωση τεχνικού σφάλματος ή κατασκευών κάτω
από την αποθήκη.
/ Αναζητείστε επαφή με τις κατά τόπους κατασκευαστικές εταιρίες για να δείτε τις τοπικές προδιαγραφές και
ιδιαιτερότητες στη διαδικασία του σχεδιασμού.
/ Λογισμικό για τον υπολογισμό της ζήτησης σε βιοκαύσιμα μπορεί να παραληφθεί από την ιστοσελίδα

Σχεδιασμός αποθήκης και Λεβητοστασίου
Το λεβητοστάσιο και η αποθήκη πρέπει να είναι γενικά χωριστά για λόγους πυροπροστασίας. Αφήστε αρκετό
χώρο γύρω από την εγκατάσταση για τυχόν συντήρηση και επισκευή.
Τυπικά ένα λεβητοστάσιο για λέβητα κάτω από 350 kW απαιτεί γύρω στα 20 m2. Παραδείγματα υπάρχουν στην
ιστοσελίδα
http://www.pelletshei2ung.at/einbau/beispiel.htm
Θέματα ασφαήείας της αποθήκης συσσωματωμάτων
Χώροι για την αποθήκευση συσσωματωμάτων ακολουθούν ειδικούς κανόνες ασφάλειας, ώστε να προλάβουν
προβλήματα όπως η καταστροφή της αποθήκης, οι εκρήξεις σκόνης και η αποσύνθεση του καυσίμου. Σε μία απο-
θήκη συσσωματωμάτων πρέπει:
1. Να εξασφαλίζονται συνθήκες στεγανότητας.
2. Να υπάρχει προστασία για τον τοίχο από το ξεφόρτωμα των συσσωματωμάτων.
3. Η πόρτα της αποθήκης να είναι ανθεκτική σε φωτιά και σταθερή.
4. Να αποφεύγονται ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
5. Να υπάρχουν μονώσεις στους σωλήνες τροφοδοσίας του καυσίμου για προστασία από ηλεκτροστατικούς σπιν-
θήρες κατά τη διάρκεια της φόρτωσης.
6. Οι τοίχοι να είναι αρκετά ισχυροί για να αντισταθούν στην πίεση των συσσωματωμάτων.
  1. Οι τοίχοι να αντέχουν σε φωτιά τουλάχιστο για 90 λεπτά.

Παραλαβή καυσίμου
Η παραλαβή των βιοκαυοιμων συνήθως γίνεται είτε με φορτηγά είτε με ελκυστήρες που αφήνουν το καύσιμο
(κυρίως για θρύμματα) στο άνοιγμα της αποθήκης ή από φορτηγά που ωθούν το καύσιμο (κυρίως συσσωματώματα (πελετ)).
Καθώς I m3 συσσωματωμάτων περιέχει 3-4 φορές το ενεργειακό περιεχόμενο I m3 ξηρών θρυμμάτων βιοκαυ-
σίμου, η παραλαβή είναι λιγότερο συχνή από τα θρύμματα. Για το λόγο αυτό, μεταξύ των άλλων, εγκαταστάσεις συσ-
σωματωμάτων είναι πιο εύκολα αποδεκτές από εγκαταστάσεις θρυμμάτων σε πυκνοκατοικημένα κέντρα πόλεων.

Αυτόματοι λέβητες ξύλου
Μεγάλη πρόοδος έχει γίνει με σκοπό την υψηλότερη απόδοση και τις μειωμένες εκπομπές σκόνης και CO.Έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις ιδιαίτερα στο σχεδιασμό του χώρου καύσης, την τροφοδοσία αέρα στην καύση και το
σύστημα αυτομάτου ελέγχου για τη διεργασία της καύσης. Λέβητες τελευταίας τεχνολογίας με αυτόματη έναυση
έχουν αυξήσει την απόδοση από 60-92% στην τελευταία δεκαετία, ενώ έχουν κατεβάσει τις εκπομπές
CO από 5000mg/m3 σε 50 mg/m3. Η ετήσια απόδοση - η σχέση της ενέργειας που λαμβάνεται στην πράξη προς το ενεργειακό
περιεχόμενο του καυσίμου φτάνει μία μέση τιμή 78% για εγκαταστάσεις θέρμανσης με βιοκαύσιμα σε μεγάλα κτίρια.
Έχει μεγάλη σημασία να επιλεγεί λέβητας τελευταίας τεχνολογίας κατάλληλος για υψηλές απαιτήσεις σε κτίριο
για κατοικίες. Συμβατικοί λέβητες σχεδιασμένοι για τη χρήση σε βιομηχανίες ξύλου μπορεί να προκαλέσουν σημα-
ντικές εκπομπές, να έχουν μικρότερη απόδοση, να χρειάζονται σημαντικά περισσότερη συντήρηση και να μην έχουν
την απαραίτητη λειτουργική αξιοπιστία.


Αντιμετώπιση των διακυμάνσεων φορτίου και αύξηση
της ασφάλειας εφοδιασμού

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάθε σύστημα θέρμανσης υπάγεται σε ένα μεγάλο εύρος φορτίων που εξαρτώ-
νται από τον καιρό, τη συμπεριφορά του χρήστη κ.λπ. Για το λόγο αυτό:

οι ανεμιστήρες αερα και απαεριων, αππα και οι κοχπιωτοι μεταφορείς για την πνευματική μεταφορά του καυσίμου.
Για να αποφευχθούν προβλήματα θορύβου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κάτωθι:
1. Τα υπνοδωμάτια δεν πρέπει να βρίσκονται ακριβώς πάνω από το λεβητοστάσιο, επίσης οι καμινάδες, αν είναι
δυνατόν, να μην περνούν από τα υπνοδωμάτια.
2. Αν το κτίριο είναι νέο, ένα αποδοτικό μέτρο είναι να διαχωριστεί το πάτωμα του λεβητοστασίου και της απο-
θήκης καυσίμου από τους τοίχους με ελαστική γέμιση μεταξύ του πατώματος και των τοίχων
3. Κάθε σημείο επαφής μεταξύ μηχανικών τμημάτων και τοίχων/πατωμάτων θα πρέπει ακουστικά να μονωθεί (π.χ.
όπου ο μεταφορέας περνά από τον τοίχο της αποθήκης στο λεβητοστάσιο, κ.λπ.)
4. Ρωτείστε τον κατασκευαστή του λέβητα τι έχει κάνει για να περιορίσει τις εκπομπές θορύβου.
5. επισκεφτείτε εγκαταστάσεις που λειτουργούν για να συγκρίνετε θορύβους κατά τη λειτουργία.
6. Οι καμινάδες από χάλυβα είναι πιο θορυβώδεις
7. Για λόγους θορύβου, αλλά και για άλλους τεχνικούς και οργανωτικούς λόγους ένα ξεχωριστό (υπόγειο) κτίριο
για το λέβητα και την αποθήκευση μπορεί να είναι η προτιμότερη επιλογή.
θόρυβος μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού με καύσιμο. Αυτό μπορεί να διευθετηθεί με
τη χωροθέτηση, αλλά και πρακτικές διευθετήσεις του εφοδιασμού σε καύσιμο π.χ. καθορίζοντας τον εφοδιασμό σε
καύσιμο τη μέρα και βδομάδα που θα απουσιάζουν οι γείτονες.
Προετοιμασία θερμού νερού και ενσωμάτωση της ηλια-
κής ενέργειας
0 συνδυασμός λέβητα βιοκαυσίμου με ηλιακό σύστημα για τη θέρμανση νερού είναι μία ιδιαίτερα ελκυστική
λύση. Το ηλιακό σύστημα μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπόλοιπο, ελαχιστοποιώντας τις ώρες λει-
τουργίας του λέβητα βιοκαυσίμου. Η δεξαμενή αποθήκευσης θερμότητας από το ηλιακό σύστημα μπορεί επίσης να
χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων φορτίου. Με τον ορθό σχεδιασμό, ηλιακή ενέργεια μπορεί
να χρησιμοποιηθεί και για την ετοιμασία θερμού νερού και για θέρμανση χώρου. Στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια θα
μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ψύξη με τις νέες καινοτομικές τεχνολογίες (π.χ.
. £πί πλέον
μία ομάδα με ηλιακούς συλλέκτες προσθέτει αξία στο έργο, σε όρους περιβαλλοντικού
«image».
Δύο συστήματα, που συνδυάζουν ηλιακή ενέργεια και βιομάζα, έχουν αναπτυχθεί προσφέροντας αξιοσημείωτα
πλεονεκτήματα σε όρους απλότητας, κόστους και ενεργειακής απόδοσης. Και τα δύο βασίζονται στην ιδέα της ολο-
κλήρωσης θερμικών αναγκών για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Το «σύστημα 2 σωλήνων» έχει σημαντικά μικρό-
τερες απώλειες, απαιτεί λιγότερες εγκαταστάσεις, μπορεί να επεκταθεί εύκολα και επιτρέπει τη χρήση σε μεγάλα
ποσά ηλιακής ενέργειας.

Σύστημα δύο σωλήνων με αποκεντρωμένη αποθήκευση ζεστού νερού
Η θερμότητα παράγεται είτε από τον ηλιακό συλλέκτη είτε από τον λέβητα. Το σύστημα είναι ελκυστικό π.χ.
μακρόστενα σπίτια με σχετικά μακρές σωληνώσεις καθώς επιτρέπει την ελάττωση των απωλειών από την κυκλο-
φορία μόνο περιοδικά (π.χ. 2 φορές τη μέρα) ώστε να φορτωθεί η αποθήκη ζεστού νερού.

Σύστημα δύο σωλήνων με απευθείας προετοιμασία ζεστού νερού

Ακόμη φθηνότερο από το σύστημα αυτό είναι το σύστημα 2 σωλήνων με απευθείας προετοιμασία ζεστού νερού
μέσω εναλλάκτη. Ο εναλλάκτης ολοκληρώνεται σε σταθμό μεταφοράς θερμότητας που επίσης περιλαμβάνει μετρη-
τές για κρύο νερό και θερμότητα, ηλεκτρονική επικοινωνία με το λεβητοστάσιο και άλλα υδραυλικά στοιχεία.

Τηλεθέρμανση μικρών οικισμών και συγκροτημάτων κατοικιών
Ο όρος τηλεθέρμανοη αναφέρεται στην παροχή και μεταφορά θερμικής ενέργειας από μία κεντρική μονάδα
παραγωγής προς έναν αριθμό περιφερειακών καταναλωτών, μέσω ενός δικτύου αγωγών μεταφοράς.
Οι καταναλωτές της θερμικής ενέργειας μπορεί να είναι οι κατοικίες ενός οικισμού ή μιας κοινότητας ή οι
βιοτεχνίες και βιομηχανίες, που ευρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη μονάδα παραγωγής. Η τελικές χρήσεις
της θερμικής ενέργειας στην περίπτωση του οικιακού τομέα είναι η θέρμανση χώρων και η παραγωγή ζεστού
νερού χρήσης.
Γενικά μία μονάδα τηλεθέρμανσης αποτελείται από το σταθμό παραγωγής της θερμότητας και το σύστημα
διανομής του θερμού νερού. Ο κεντρικός σταθμός παραγωγής περιλαμβάνει τους χώρους αποθήκευσης και τον
εξοπλισμό προεπεξεργασίας της βιομάζας, το σύστημα τροφοδοσίας της βιομάζας, το θάλαμο καύσης και το
λέβητα, το σύστημα καθαρισμού των απαερίων, το σύστημα συμπύκνωσης των απαερίων, την καμινάδα και το
σύστημα απομάκρυνσης της στάχτης.
Το σύστημα διανομής περιλαμβάνει το δίκτυο των σωληνώσεων μεταφοράς του θερμού νερού και τους σταθ-
μούς σύνδεσης με τους καταναλωτές. Στο σύστημα διανομής περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης
των καταναλωτών (δίκτυα σωληνώσεων, θερμαντικά σώματα κλπ.). Οι αγωγοί του δικτύου διανομής είναι προ-
μονωμένοι για την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας. Αποτελούνται από εσωτερικό χαλύβδινο αγωγό, με
περίβλημα μόνωση πολυουρεθάνης και εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα πολυαιθυλενίου.
Το θερμό νερό, που παράγεται στον κεντρικό σταθμό παραγωγής θερμότητας από την καύση της βιομάζας,
τροφοδοτεί μέσω υπόγειου δικτύου αγωγών τους χρήστες, για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση χώρων
και παρασκευή ζεστού νερού χρήσης. Στη συνέχεια επιστρέφει μέσω του διοωλήνιου δικτύου αγωγών στην κεντρι-
κή μονάδα όπου επαναθερμαίνεται.
Η τεχνολογία της τηλεθέρμανοης με χρήση βιομάζας είναι επιτυχώς δοκιμασμένη σε άλλες χώρες όπως η
Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.


Τα συμφέροντα της απαγόρευσης

Του  Κώστα Νασίκα

Παρότι η Βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα εξαιτίας των αντικινήτρων και της αδιαφορίας της Πολιτείας βρίσκεται στην τελευταία!  Ο λόγος που τα προηγμένα κράτη επέλεξαν τη βιομάζα για κορωνίδα των ΑΠΕ, είναι το γεγονός ότι δημιουργεί αναμφισβήτητα τις περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας σε παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα. Και φυσικά είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αποτελεί το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος στο πετρέλαιο.

Τα βασικότερα αντικίνητρα στη χώρα μας για τη βιομάζα είναι:

  /> - Απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική, Σαλαμίνα και Ν. Θεσ/νίκης  (τα μοναδικά σημεία στον κόσμο με ολική απαγόρευση ΑΠΕ!!!).

- Υψηλό ΦΠΑ 21% στα Εγχώρια pellets, ενώ για το ανταγωνιστικό εισαγόμενο Φυσικό Αέριο ΦΠΑ 10%!!! (κατά τα άλλα... υποστηρίζουμε τις ΑΠΕ!!!).

- Ανυπαρξία κινήτρων αγοράς λέβητα – σόμπας βιομάζας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 (ακόμα και στην Κύπρο που στερείται εργοστασίων παραγωγής pellets και εργοστασίων λεβήτων βιομάζας. Σχετικά κονδύλια ΕΣΠΑ προοριζόμενα για ΑΠΕ & ΕΞΕ στην χώρα μας, εδόθησαν σε αγορά πανάκριβων εισαγόμενων κλιματιστικών !!!).

- Ανυπαρξία ενημέρωσης κοινού και Υπηρεσιών για τους λέβητες βιομάζας. Αποτέλεσμα τούτου είναι να έχουμε συχνά φαινόμενα διώξεων και μη αδειοδοτήσεων  Νομαρχιών σε εργοστάσια και οικίες που έχουν εγκαταστήσει λέβητες pellets.

- Ανυπαρξία ελέγχων στην αλόγιστη καύση χιλιάδων τόνων αγροτικών υπολειμμάτων. (κλαδοδέματα, στελέχη καλαμποκιού- βαμβακιού κλπ.).

Έτσι σήμερα (υπο)λειτουργούν 5 εργοστάσια παραγωγής pellets στην χώρα, με κύριο ενδιαφέρον την εξαγωγή προς Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία. Το συνεχόμενα αυξανόμενο όμως μεταφορικό κόστος και η δυναμική είσοδος πρώην Γιουγκοσλαβικών και Σοβιετικών Δημοκρατιών στον χώρο, δεν δίνουν περιθώρια και ελπίδες για βιωσιμότητα στο μέλλον.

Παράλληλα βρίσκονται σε στάδια ανέγερσης και αποπεράτωσης άλλα 3 εργοστάσια, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς υποψήφιους επενδυτές για αξιοποίηση των ξυλουργικών υπολειμμάτων στην περιοχή τους

Όμως και ο κλάδος των λεβητοποιών βιομάζας ευρίσκεται εν αναμονή άρσης των αντικινήτρων. Η Ελλάδα, με παράδοση στην καύση ελαιοπυρήνα, ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε σοβαρή λεβητοποιία στερεών καυσίμων. Ήδη έχουν προσαρμόσει την εστία καύσης και την φιλοσοφία των λεβήτων ελαιοπυρήνα, σε λέβητα pellets. Την περίοδο που εδόθησαν κίνητρα στην Κύπρο ανέπτυξαν σημαντική δραστηριότητα. Ενδεχόμενη ύπαρξη κινήτρων και στην χώρα μας θα επιφέρει ιδιαίτερη ανάπτυξη και στον κλάδο αυτό.

Ο κλάδος στην Ευρώπη και στον κόσμο:

Ο παρακάτω πίνακας αντικατοπτρίζει εύγλωττα την αλματώδη ανάπτυξη.


Στην Αυστρία οι 8 στους 10 νέους λέβητες που τοποθετούνται είναι λέβητες pellets. Η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες. Στην Ιταλία που κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια. Στην Ελλάδα των αντικινήτρων έχουν πωληθεί μόνο 800!!!

Η κατανάλωση των 13 εκατ. τόνων pellets στην Ευρώπη, σημαίνει απεξάρτηση από 6,5 εκατ. τόνους πετρέλαιο.

Σημαντική συμμετοχή σε στόχο Κιότο και επί μέρους στόχων 2010 και 2020 για αέρια θερμοκηπίου. Με αξιοποίηση υπολειμμάτων!!! Με εγχώριο καύσιμο από εγχώρια εργατικά χέρια !!!

Ο ορισμός της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Γιατί ΑΝΑΠΤΥΞΗ χωρίς δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας δεν νοείται.

Το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα αναμένεται να κυμανθεί από € 175-200/MW, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση πάνω από 120%!!!

Από το ένα άκρο στο άλλο... Με τέτοια υψηλή τιμή φοβάμαι ότι ίσως να  μην υπάρξει ανάγκη από πολλούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν την απολυόμενη θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση ή για δημιουργία θερμοκηπιακού πάρκου.

Επιπλέον θα υπάρξει περιβαλλοντολογικό και οικονομικό κόστος,  αφού οι μεγάλοι επενδυτές δεν θα φείδονται εξόδων να μεταφέρουν βιομάζα από εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ενώ ως γνωστόν το άριστο μοντέλο είναι η δημιουργία μικρών μονάδων που θα λειτουργούν με συλλογή αγροτικών και δασικών υπολειμμάτων καθώς και ενεργειακών φυτών από ακτίνα 30-40 χιλιομέτρων.

Πρόβλημα επίσης θα δημιουργηθεί και στην βιοτεχνία και βιομηχανία ξύλου. Τα δεκάδες πριστήρια, ξυλεργοστάσια κλπ. της χώρας  θα δουν τις τιμές της α΄ ύλης τους να εκτοξεύονται στα ύψη ή ακόμα και αδυναμία εξεύρεσης της. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός και να επιτραπεί σαν καύσιμο να χρησιμοποιούνται ενεργειακά φυτά και αγροτικά υπολείμματα, στα οποία επιτέλους θα πρέπει να απαγορευτεί αυστηρά η καύση στους αγρούς.

Και θα αποτελέσει αυτό την καλύτερη διέξοδο στο αδιέξοδο των αγροτών, αλλά και μερική λύση στο πρόβλημα του αρδευτικού νερού.

* Ο Κώστας Νασίκας είναι οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΟΧΙ στο πετρέλαιο ΝΑΙ στα πέλετ


Η βιομάζα είναι ανανεώσιμη
. Ουσιαστικά είναι ένας αέναος μετατροπέας της ηλιακής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται σε χημική μορφή στα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης.

Έχει υπολογιστεί ότι κατ’ έτος, παράγονται παγκοσμίως μέσω της φωτοσύνθεσης περίπου 220 δισεκατομμύρια τόνοι ξηρής βιομάζας στον πλανήτη, με ενεργειακό ισοδύναμο που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο της σημερινής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό κομμάτι του δυναμικού αυτής της πρώτης ύλης, δεν πιστεύω ότι έχουμε να χάσουμε και πολλά, αντιθέτως υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη. Ειδικά όταν σήμερα υπάρχουν τρόποι ώστε με τη βιομάζα να έχει ενέργεια ο καταναλωτής στη μισή τιμή από αυτή του πετρελαίου.
Ας μην ξεχνούμε ότι και τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο κτλ) από τη βιομάζα προέρχονται. Συγκεκριμένα από τεράστιες ποσότητες βιομάζας (πχ τεράστια δάση) που λόγω γεωλογικών αλλαγών καταπλακώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό της γης και υπό κατάλληλες αναερόβιες συνθήκες μετατράπηκαν σε καύσιμα.
Η διαφορά είναι ότι το πετρέλαιο χρειάστηκε περί τα 70.000.000 χρόνια για να σχηματιστεί από βιομάζα, ενώ για τη χρήση της βιομάζας σε μορφή πελλέτας (pellets - στερεά μορφοποιημένα βιοκαύσιμα) αρκούν 70 μόνο ημέρες.
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα στερεά μορφοποιημένα βιοκαύσιμα ή πελλέτες (pellets) τα οποία είναι μία άριστη και φθηνή λύση για αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης. Τα pellets είναι συμπιεσμένη βιομάζα δηλαδή ανανεώσιμο - ανεξάντλητο καύσιμο που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.
Φυσικά στην Ελλάδα είναι άγνωστο καύσιμο, ενώ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη η αγορά πελλέτας γνωρίζει μεγάλη άνθηση (pellet boom). Στις ευρωπαικές χώρες τα pellets χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και 2 δεκαετίες αντικαθιστώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, με σοβαρά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία τους και το περιβάλλον.

Η πρώτη ύλη
Η πρώτη ύλη των πελλετών είναι βιομάζα που μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές υπολειμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω: υπολείμματα βιομηχανίας κατεργασίας ξύλου (πχ πριονίδια), υπολείμματα των καλλιεργειών (άχυρα, στελέχη βαμβακιού, κλαδέματα), δασική βιομάζα (διαχείριση δασών), αυτοφυής βιομάζα (πχ καλάμια).


Αξιοποίηση υπολειμματικής βιομάζας

Επίσης η βιομάζα μπορεί να είναι καλλιεργούμενη, κάτι που βοηθά στον προγραμματισμό και τη συνεχή παροχή πρώτης ύλης στη βιομηχανία πελλέτας. Ενδεικτικά αναφέρονται ως τέτοιες καλλιέργειες (ενεργειακές) οι εξής:
Ινώδες σόργο, Αγριαγκινάρα, Μίσχανθος, Κενάφ, Καλάμι, Switchgrass (είδος κεχριού). Επίσης μπορούν να καλλιεργηθούν και δασικά είδη όπως Ευκάλυπτος, Ψευδακακία, Ιτιά, Λεύκα, Ήμερη κάνναβη κ.α


Αξιοποίηση ενεργειακών καλλιεργειών για παραγωγή βιομάζας



Η διαδικασία παραγωγής πελλέτας
Η παραγωγή των πελλετών (pellets) γίνεται σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας. Οι πελλέτες (pellets) είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια συμπιεσμένης βιομάζας (από διάφορες καλλιέργειες, δασική βιομάζα, υπολείμματα βιομηχανίας ξύλου πχ πριονίδια κτλ) διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 mm και μήκους 30 mm). Οι πελλέτες έχουν υγρασία 8-10 % (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 17-21 MJ/kg (ανάλογα με το είδος της βιομάζας), δηλαδή 2 κιλά πελλέτας ισοδυναμούν λίγο λιγότερο από 1 λίτρο πετρελαίου.


Πλήρες διάγραμμα των pellets
(πρώτη ύλη - παραγωγή pellets - διανομή - καυστήρας με αποθήκη)

Η συμπιεσμένη βιομάζα σε μορφή πελλέτας επιτρέπει διανομή και αποθήκευση των στερεών καυσίμων παρόμοια με αυτή των υγρών καυσίμων και καθιστά δυνατή τη χρήση για οικιακή θέρμανση ή θέρμανση κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα βιομηχανικών μονάδων.


Μονάδες παραγωγής πελλέτας (βιομηχανίες)
Στο παρακάτω σχήμα δίνεται η γραμμή παραγωγής μιας βιομηχανίας pellets:

Διαδικασία παραγωγής pellets (γραμμή παραγωγής)



Ενδεικτικές περιπτώσεις χρήσης pellets ως καύσιμο

Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένες περιπτώσεις χρήσης pellets ως καύσιμο.



Σημειώνεται ότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις για τους μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες, ξενοδοχεία κτλ) όπου έτοιμα κοντέινερ (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) με πλήρες εξοπλισμό (καυστήρες, αποθήκη-σιλό κτλ) ενσωματώνονται στο υπάρχον δίκτυο θέρμανσης (με απλό by pass). Οι καυστήρες πετρελαίου ή αερίου παραμένουν ως εφεδρικοί. Η εξέλιξη στο εξωτερικό είναι τέτοια, που η προμήθεια καυσίμου πελλέτας (ανεφοδιασμός) στους μεγάλους καταναλωτές γίνεται πλέον αυτόματα: ένας αισθητήρας υπάρχει στη δεξαμενή αποθήκευσης, και λίγο πριν αδειάσει η αποθήκη ειδοποιείται αυτόματα ο προμηθευτής πελλέτας με sms.
Εκτός από την απλή θέρμανση κτιρίων και κατοικιών υπάρχουν και άλλες χρήσης των pellets. Για παράδειγμα, κεντρικές εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης ή μόνο θέρμανσης με δίκτυα τηλεθέρμανσης οικισμών, είναι εφαρμογές που σύντομα θα δούμε και στην Ελλάδα.

Τηλεθέρμανση με pellets στη Σουηδία


Τα οφέλη για τον καταναλωτή
Λόγω της ραγδαίας αύξησης της αγοράς πελλέτας για θέρμανση στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, η βιομηχανία παραγωγής καυστήρων πελλέτας έχει κάνει μεγάλα τεχνολογικά άλματα με αποτέλεσμα οι καυστήρες πελλέτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα να έχουν πολύ μεγάλη απόδοση, παρόμοια πλέον (ή και μεγαλύτερη) με την απόδοση των καυστήρων πετρελαίου (80-85%). Επίσης η τροφοδοσία του καυσίμου (pellets) στον καυστήρα από το χώρο αποθήκευσης είναι αυτόματη, με μηχανικό ή πνευματικό σύστημα.


Οικιακές θερμάστρες και ενεργειακά τζάκια με καύσιμο πελλέτα


Η λιανική τιμή της πελλέτας στη χώρα μας, στην παρούσα φάση, είναι περί τα 180-200 ευρώ/τόνο. Όπως προαναφέρθηκε, 2 κιλά πελλέτας ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου. Βάσει των παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με πελλέτα, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα 0,4 ευρώ (40 λεπτά) ανά λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου. Δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στα 0,7 ευρώ (70 λεπτά) το λίτρο, προκύπτει ότι
η θέρμανση με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.


Καυστήρες κεντρικής θέρμανσης pellets και αποθήκευση καυσίμου

Το οικονομικό όφελος από τη μείωση του κόστους θέρμανσης, γίνεται πολλαπλάσιο στην περίπτωση των μεγάλων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία κτλ) ή των βιομηχανικών & θερμοκηπιακών μονάδων, ενώ μεγάλες είναι και οι προοπτικές για τη χρήση της πελλέτας στην τηλεθέρμανση οικισμών.
Για τους μεγάλους καταναλωτές οι τιμές συνήθως διαμορφώνονται στα 130-150 ευρώ/τόνο (δηλ. τιμή ισοδύναμου πετρελαίου 26-30 λεπτά/λίτρο), οπότε στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής πελλέτας εξοικονομεί πάνω από το 50% των συνολικών εξόδων για θέρμανση (σε σχέση με το πετρέλαιο).
Βεβαίως τα παραπάνω νούμερα είναι ενδεικτικά για τον καταναλωτή και το όφελος μπορεί να είναι μικρότερο λόγω αύξησης τιμών στην αγορά πελλέτας (κερδοσκοπία), ως συνέπεια της αύξησης του πετρελαίου. Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το κόστος παραγωγής πελλέτας (σε αντίθεση με άλλα καύσιμα) μειώνεται συνεχώς λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της βελτιστοποίησης όλων των κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας.



Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Στη συνέχεια δίνεται ως παράδειγμα η Αυστρία, μία χώρα περίπου με τα μεγέθη της Ελλάδας, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει κάνει θαύματα με την πελλέτα ως καύσιμο.


Εξέλιξη της παραγωγής πελλέτας στην Αυστρία

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η εξέλιξη του κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο και πελλέτα (τελικό κόστος θέρμανσης και όχι τιμές πώλησης των καυσίμων).


Κόστος θέρμανσης με χρήση πελλέτας και πετρελαίου (Αυστρία-Γερμανία)

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα που αφορά στην Αυστρία, από τις αρχές του 2004, το κόστος θέρμανσης με πελλέτα έφτασε να είναι σχεδόν το μισό, ενώ σήμερα με τις υπάρχουσες τιμές του πετρελαίου, η ψαλίδα έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο. Η ίδια εικόνα και για την Γερμανία μετά το 2006. Επίσης είναι χαρακτηριστική η μείωση του κόστους των pellets στην Αυστρία, κυρίως λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής και διακίνησης, με τη συνεχή βελτίωση της τεχνογνωσίας.
Σήμερα πλέον στην Αυστρία πωλούνται περισσότεροι καυστήρες pellets από καυστήρες πετρελαίου.
Μάλιστα η αυστριακή κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα για χρήση πελλέτας (επιδότηση αγοράς καυστήρων, χαμηλότερη φορολόγηση από τα ορυκτά καύσιμα κτλ).
Σχετικά με τις τιμές πώλησης πελλέτας στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, στο παρακάτω σχήμα δίνεται η κατάσταση της αγοράς σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, για το διάστημα Ιούλιος 2007-Απρίλιος 2008.

Επίσης παρουσιάζεται και η τάση των τιμών πελλέτας ορισμένων χωρών την τελευταία τριετία.


Κλείνοντας, δίνεται και η εικόνα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πελλέτας.


Η ραγδαία εξέλιξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πελλέτας

Στους χάρτες φαίνονται τα εργοστάσια παραγωγής πελλέτας της Ευρώπης. Τα εργοστάσια διπλασιάστηκαν από 115 (2003) σε 236 (2005) σε μία διετία, ενώ το 2007 αυξήθηκαν σε περισσότερα από 400. Χαρακτηριστική η εικόνα στη γειτονική Ιταλία, καθώς και η ορφάνια της Ελλάδας.

Οι βιομηχανίες παραγωγής πελλέτας στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, πρόσφατα ξεκίνησαν να παράγουν pellets τρεις μονάδες μικρής δυναμικότητας, στη Θεσσαλία.


Ολοκληρωμένα σχήματα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα
Τα μοντέλα αξιοποίησης της βιομάζας είναι πολυάριθμα. Ενδεικτικά παρουσιάζεται το παρακάτω σχήμα για να γίνει κατανοητό ότι τα περιθώρια αξιοποίησης της βιομάζας είναι τεράστια (όπως τεράστιες είναι και οι ποσότητες ανανεώσιμης βιομάζας στη χώρα μας που μένουν αναξιοποίητες).
Το σχήμα στοχεύει στην βελτιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος (οικονομικού, ενεργειακού κτλ).
Δίνεται απλή μακέτα για την κατανόηση του συστήματος παραγωγής. Τέτοιες βιομηχανικές μονάδες λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης και αναρωτιέμαι γιατί όχι και στην Ελλάδα.


Σχήμα ολοκληρωμένης παραγωγής
(Hλεκτροπαραγωγή-Τηλεθέρμανση-Παραγωγή pellets με μοναδική πρώτη ύλη τη βιομάζα)

Το σχήμα αποτελείται από μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας), μονάδα τηλεθέρμανσης οικισμού και μονάδα παραγωγής pellets. Όπως φαίνεται και πάνω δεξιά στο σχήμα, δίνεται και ένας ενδεικτικός προγραμματισμός πρώτης ύλης για την Ελλάδα,ο οποίος βασίζεται σε καλλιέργειες (στο κενό διάστημα του προγράμματος χρήση πριονιδιών, κλαδεμάτων κτλ).
Στο παραπάνω μοντέλο, με την καύση της βιομάζας παράγεται ηλεκτρισμός (ατμός-τουρμπίνες).
Μετά την ηλεκτροπαραγωγή, μία ποσότητα του ατμού χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, όπου με εναλλάκτες θερμότητας ζεσταίνεται το νερό του δικτύου τηλεθέρμανσης και οδηγείται για τη θέρμανση των κτιρίων.
Μια άλλη ποσότητα ατμού χρησιμοποιείται στη μονάδα παραγωγής pellets, όπου επίσης μοναδική πρώτη ύλη είναι η βιομάζα. Σημειώνεται ότι γενικά στις μονάδες παραγωγής πελλέτας, η ενέργεια για την ξήρανση της βιομάζας είναι μεγάλο κομμάτι του κόστους παραγωγής και αποτελεί και το σύνολο σχεδόν της κατανάλωσης ενέργειας.
Έτσι τελικά παράγονται 3 προϊόντα δηλαδή ηλεκτρισμός, pellets και παροχή θέρμανσης.
θέλω να πιστεύω ότι από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η μοναδική λύση που υπάρχει. Σήμερα είναι διαθέσιμο ένα μεγάλο φάσμα, φθηνών και φιλικών στο περιβάλλον, ενεργειακών λύσεων. Άντε μπρε και στην Ελλαδίτσα μας!