Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΕΛΕΤ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ


Τί είναι τα pellet ;

Είναι πολύ μικρά κομμάτια συμπιεσμένου ξύλου τα οποία έχουν συνήθως κυλινδρική μορφή. Παράγονται ως επι των πλείστων απο τα κατάλοιπα της υλοτομίας (πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ.) χωρίς να υποστούν κάποια χημική επεξεργασία. Η μόνη διαφορά που έχουν απο τη προηγούμενή τους μορφή είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ο κύλινδρος αυτός έχει διάμετρο περίπου 70 χιλιοστά και μήκος περίπου 100 χιλιοστά.
Με λίγα λόγια, χωρίς τη προσθήκη χημικών ουσιών αξιοποιούμε τα ''σκουπίδια'' μας, τα οποία έχουν φυτική προέλευση που κατά τη κάυση τους απελευθερώνουν όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα τη μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Σε οτι αφορά την οικονομία μας όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η παραγωγή καύσιμης ύλης-μείωση των εισαγώμενων καυσίμων. Στη περίπτωση των pellet η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
Λόγω της συμπαγούς μορφής, της κυλινδρικής φόρμας και του μικρού μεγέθους διευκολύνεται η μεταφορά και η χρήση τους. Η υψηλή ενεργειακή περιεκτικότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαντολλογικά ασφαλές καύσιμο ενδεικνυόμενο για χρήση σε συστήματα θέρμανσης.
Σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα Pellets έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο με πλεόνασμα θετικών αποτελεσμάτων τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου