Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑ PELLET


ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑ PELLET

Παρά τις τεράστιες διαφορές που συναντάμε απο λέβητα σε λέβητα υπάρχουν πέντε κοινά σημεία που συναντάμε σε κάθε λέβητα pellet. Αυτά είναι :
  • Δεξαμενή
  • Χώρος Καύσης
  • Διάταξη ανταλλαγής θερμότητας
  • Καπνοδόχος
  • Κεντρική Μονάδα Ελέγχου
Η Δεξαμενή είναι ουσιαστικά ο χώρος όπου αποθηκεύεται το καύσιμο, δηλαδή τα pellet. Μπορεί να αποτελεί είτε κομμάτι του λέβητα ή να είναι εντελώς ανεξάρτητη απο αυτόν και να συνδέεται μέσω ενός κοχλία με το χώρο καύσης.

Τα pellet μεταφέρονται απο τη δεξαμενή στο χώρο καύσης με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπεται η φλογοεπιστροφή. Στο χώρο καύσης γίνεται το άναμα των Pellet με διάφορους τρόπους όπως τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης ή τη χρήση θερμού αέρα. Στο χώρο καύσης είναι συνδεδεμένος ένας ανεμιστήρας ο οποίος συντηρεί και δυναμώνει τη φλόγα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Αφού δημιουργηθεί η φλόγα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνουμε το νερό του λέβητα. Ουσιαστικά όλα τα καυσαέρια περνάνε μέσα απο εναν εναλλάκτη θερμότητας ο οποίος αποτελείται απο σωλήνες και σκαλοπάτια τα οποία περιέχουν το νερό. Όσο πιο πολύπλοκες είναι οι σωληνώσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων απο το νερό. Ουσιαστικά όσο μεγαλύτερη είναι η θερμότητα που μεταδίδεται στο νερό τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση του λέβητα.

Η καπνοδόχος θα πρέπει να παρέχει γρήγορη και αβίαστη διαφυγή των καυσαερίων. Θα πρέπει να είναι ανοξείδωτη και με διπλά τοιχώματα ουτως ώστε να μην αφήνει τα κατάλοιπα της καύσης να κάτσουν στα τοιχώματά της. Οι καυστήτες pellet δεν χρειάζονται καπνοδόχους μεγάλης διατομής. Βέβαια η επιλογή της καπνοδόχου εξαρτάται πάντοτε απο τις οδηγίες του κατασκευαστή του λέβητα.

Η Κεντρική Μονάδα Ελέγχου είναι ένας μικρουπολογιστής ο οποίος δέχεται πληροφορίες απο διάφορους αισθητήρες με σκοπό να προσαρμόσει τη καύση του pellet σύμφωνα με τις ανάγκες μας για θέρμανση. Όσο πιο εξελιγμένος είναι αυτός ο μικρουπολογιστής τόσο περισσότερες δυνατότητες προσφέρει οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας-οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου