Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στην παραγωγή pellets εισέρχεται η Alfa Wood Nευροκόπι


Bιοκαύσιμο pellets και Wood chips παράγει η Alfa Wood Nevrokopi

Λίαν συντόμως, πιθανόν τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε κανονική λειτουργία η  νέα μονάδα παραγωγής στερεού βιοκαυσίμου pellets και προστατευτικών για κήπους wood chips, Αlfa Wood Nευροκόπι, που αποτελεί επένδυση ύψους 22 εκατ.ευρώ της μητρικής Alfa Wood. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 25 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και η επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αlfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος. Tα επίσημα εγκαίνια της μονάδας προγραμματίζονται για την Άνοιξη σημειώνει.

Ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει ότι η επένδυση αυτή είναι προσαρμοσμένη στην πράσινη οικονομία και παράλληλα με τη δημιουργία 35 νέων θέσεων εργασίας συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Η πρωτοπορία της  Αlfa Wood Nευροκόπι κατά τον κ. Αδαμόπουλο έγκειται στο ότι η νέα επιχείρηση είναι από τις πρώτες που παράγουν το εναλλακτικό βιοκαύσιμο pellets από υποπροϊόντα ξύλου, δηλαδή τα πριονίδια και τα ρινίσματα ξύλου, ενώ είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που παράγει wood chips τα προστατευτικά για τους κήπους. Επίσης τονίζει ότι η εταιρία ξεκινά με προδιαγραφές έντονης εξωστρέφειας , καθώς κατά κύριο λόγο θα εξάγει τα παραγόμενα προϊόντα της. Παράλληλα, αναφέρει ότι η εταιρεία στο Νευροκόπι θα είναι σε συνεχή αναζήτηση για την παραγωγή νέων συναφών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μελλοντικά εκτιμά ότι θα υλοποιηθούν νέες μικροεπενδύσεις, προκειμένου να εμπλουτιστεί η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της  Αlfa Wood Nευροκόπι σημειώνει  ότι η νέα μονάδα κατασκευάστηκε σε  έκταση 200 στρεμμάτων, όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν  12.000 τμ. Ο κ. Αδαμόπουλος εξηγεί ότι  τα pellets φτιάχνονται από συμπιεσμένα πριονίδια και ρινίσματα ξύλου (τα απόβλητα ξύλου) και χρησιμοποιούνται σε μορφή μικρών κυλίνδρων ως βιοκαύσιμο για οικιακή και βιομηχανική χρήση, όπως σε τζάκια, σόμπες, καυστήρες εργοστασίων κλπ. Αναγνωρίζει ότι η χρήση των pellets  δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, θεωρεί όμως ότι τα pellets θα αναδειχθούν σε βιοκαύσιμο της περιόδου οικονομικής κρίσης, ειδικά μετά την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και αυτό της κίνησης γιατί τα pellets είναι φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι η καύση  2 τόνων pellets, που  κοστίζουν 350 ευρώ με ΦΠΑ, έχει την ίδια θερμική απόδοση  με 1 τόνο πετρελαίου που κοστίζει 1.100 ευρώ.  Πιστεύει  ότι τα pellets στην Ελλάδα  θα αναδειχθούν σε καύσιμο του μέλλοντος λόγω της κρίσης.

Όσον αφορά τα wood garden chips αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται ως προστατευτικά και καλλωπιστικά σε κήπους στις βορειοευρωπαικές χώρες. Η χρήση του εκτιμά ότι θα διαδοθεί και στην Ελλάδα σταδιακά.

Για την επιβολή νέων έκτακτων εισφορών στις επιχειρήσεις ο κ. Αδαμόπουλος θεωρεί ότι λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κέρδη πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση. Ωστόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιστεύει ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν θα πρέπει να στηρίζουν και να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου