Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στερεά καύσιμα βιομάζας- πελετ (pellet)
Οικολογικό και φιλικό προ το περιβάλλων προϊόν

Τα στερεά καύσιμα από βιομάζα σε μορφή πελετ (pellet) προέρχονται από την κατάλληλη επεξεργασία δασικών και φυτικών υπολειμμάτων, μετατρέπονται τώρα σε φθηνή και φιλική λύση καύσιμης ύλης για τον καταναλωτή και την ατμόσφαιρα.
Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα κατάλοιπα διαφόρων διεργασιών που προέρχονται από τον φυτικό κόσμο (φυτική και δασική παραγωγή). Επίσης βιομάζα μπορεί να παραχθεί και από ενεργειακές καλλιέργειες.
Η βιομάζα είναι μία από τις ήπιες μορφές ενέργειας, ανεξάντλητη κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και φιλική προς το περιβάλλον, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι, ότι πρόκειται για ένα καθαρά φυσικό προϊόν, που παράγεται με την γνωστή διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας με παράλληλη απελευθέρωση οξυγόνου.

Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.
Οι πελλετες από ξύλο και βιομάζα γενικότερα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια ως καθαρή καύσιμη ύλη στην Ευρώπη, ενώ τελευταία έχει αρχίσει να διαδίδεται η χρήση τους και στην Ελλάδα. Στην αγορά προωθούνται ειδικές σόμπες που λειτουργούν με την καύση τέτοιων πελλετων, οι οποίες διατίθενται τόσο σε κλασικό, όσο και σε μοντέρνο σχεδιασμό, και αναπαράγουν την θαλπωρή ενός τζακιού με ξύλα χωρίς τις δυσκολίες στην εγκατάσταση και συντήρηση που παρουσιάζουν τα τζάκια. παράλληλα διατίθενται και καυστήρες που αποδίδουν καλύτερα από έναν καυστήρα πετρελαίου. 
Ευρωπαϊκή αγορά
Στην Ευρώπη και κύρια στις Βόρειες χώρες έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην κατανάλωση pellets κυρίως για εφαρμογές θέρμανσης. Την τελευταία πενταετία η χρήση πελλέτας για θέρμανση σημείωσε αλματώδη άνοδο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και οι λόγοι είναι κατά κύριο λόγο η σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που καθιστούν την βιομάζα το φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με όλα τα άλλα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση αλλά και η οικολογική συνείδηση του τελικού καταναλωτή.
Είναι χαρακτηριστική η αύξηση κατασκευής μονάδων (βιομηχανιών) παραγωγής στερεών καυσίμων από βιομάζα σε μορφή πελλέτας σε όλη την Ευρώπη σαν συνέπεια της αύξησης της κατανάλωσης και της ζήτησης του προϊόντος
Σε πολλές χώρες λόγω του αγροτικού τους χαρακτήρα, έχει αρχίσει η παραγωγή πελλέτας από υπολείμματα συμβατικών καλλιεργειών με δυνατότητα αξιοποίησης των υπολειμμάτων αλλά και η καλλιέργεια φυτών για παραγωγή βιομάζας (agripellets).




Στερεά καύσιμα βιομάζας- πελετ (pellet)

Παραγωγή και συσκευασία
Η εταιρεία στο εργαστήριο της δοκιμάζοντας διαφορετικά προϊόντα βιομάζας μπορεί να δώσει λύση σε κάθε χώρο θέρμανσης (βιομηχανία - οικίες - γεωργικές εγκαταστάσεις).
Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία παράγονται διαφορετικά είδη συσσωματωμάτων (πελετ (pellet) από διαφορετικά υλικά βιομάζας. Ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παράγονται πελλέτες από έξι διαφορετικά είδη. Ξύλο, Αγριοαγγινάρα, βαμβακιά, τσόφλι αμυγδάλου, άχυρο, καλαμποκιά, είναι τα είδη που από το καθένα από αυτό παράγεται πελετ (pellet) διαφορετικής θερμιδικής αξίας.
Έχοντας την δυνατότητα της αυτόματης συσκευασίας η ΜΑΚΗ Α.Ε. διαθέτει το προϊόν της για οικιακή χρήση σε 5 διαφορετικά μεγέθη σακιών ύστερα από απαίτηση του πελάτη. Διαθέτουμε συσκευασίες των 7 κιλών με χερούλι, των 10, 15, 20, και 25 κιλών αντίστοιχα. Επίσης το προϊόν διατίθεται και σε χύμα μορφή για βιομηχανική χρήση και για χρήση σε καυστήρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου